1999 - 2003

Vragen voor Minister van Financiën, Didier Reynders

22 December 2000

Schriftelijke Vraag over de invoering van de euro en de maatregelen hiervoor voor blinden en slechtzienden

Vraag

Op 1 januari 2002 wordt de euro als betaalmiddel ingevoerd. Deze stap vergt heel wat aanpassingsvermogen van onze burgers en ondernemers, maar des te meer voor blinden en slechtzienden.

Opdat de invoering van de euro als betaalmiddel geen uitsluitingsfactor zou zijn voor visueel gehandicapten en opdat hun kansen op sociale integratie en de vrije uitoefening van hun burgerrechten gewaarborgd zouden blijven, dienen een aantal verenigingen over voldoende middelen te beschikken om intensieve voorlichtingscursussen te kunnen organiseren.

Heeft uw administratie middelen vrijgemaakt voor de medefinanciering van voorlichtingswerkzaamheden die bestemd zijn voor doelgroepen die een bijzondere aanpak vergen? Werden visueel gehandicapten als specifieke doelgroep voorzien?

Hebben uw diensten hierover reeds contact gehad met de betrokken sector? Zo ja, wat waren de conclusies van deze contacten?

Antwoord

Als antwoord op zijn vraag, gelieve het geachte lid de volgende informatie te willen vinden:

1) Het Commissariaat-generaal voor de euro heeft al contacten gehad met blinden en slechtzienden en hun verschillende verenigingen.
Het Commissariaat-generaal zal gedurende de volgende maanden een specifieke informatiecampagne voeren opdat deze doelgroep ook informatie zal kunnen krijgen over de muntstukken en biljetten in euro.

2) De vorming van deze doelgroep zal georganiseerd worden door het Commissa- riaat-generaal voor de euro, de Koninklijke Munt van België en de Nationale Bank van België

3) De financieringsmodaliteiten van deze vorming moeten nog met de betrokken verenigingen besproken worden in het kader van een co-financiering die zal georganiseerd worden door de Europese Commissie en het Commissariaat-generaal voor de euro.

4) Ten slotte stel ik voor dat het geachte lid zijn vraag ook zou stellen aan mijn collega, de Minister van Economische zaken, die specifieke voorlichtingscampagnes in 2001 zal organiseren teneinde bijzondere doelgroepen voor de euro te kunnen vormen. Het geachte lid kan ook de "Nieuwsbrief van het Commissariaat-generaal voor de euro nr. 6 - 2000" raadplegen.