1999 - 2003

Vragen voor Minister van Financiën, Didier Reynders

3 May 2001

Mondelinge Vraag over de gratis bezorging van een euro-minikit aan de federale ambtenaren en de niet-actieven

Vraag

De heer Ludwig Caluwé (CVP). - Sinterklaas leek dit jaar op 1 mei te vallen. Niet alleen deden de weersomstandigheden veeleer aan Sinterklaas denken, ook verschillende partijen en politieke kopstukken probeerden op 1 mei elkaar de loef af te steken met allerlei voorstellen, zoals de verhoging van de bestaansminima met 10%, de verhoging van de pensioenen, de verlaging van de belastingen, enzovoort.
Gisteren, op 2 mei presenteerde de regering haar voorstellen met betrekking tot het Europees voorzitterschap. De klemtoon wordt gelegd op een vlotte invoering van de Euro en op het sociale Europa.
Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om een vraag te herhalen die ik reeds schriftelijk heb gesteld in maart. Ik heb een concreet voorstel dat in de lijn ligt van de doelstellingen van de regering en van de verschillende partijen die er deel van uitmaken. Het is inderdaad belangrijk dat de invoering van de Euro vlot verloopt. De kleine handelszaken zullen een belangrijke rol spelen in het vlot invoeren van de Euro omdat zij gedeeltelijk instaan voor het omwisselen van de munten. De eerste dagen zal dit slechts vlot kunnen verlopen indien de klanten reeds over een beperkte voorraad nieuwe munten beschikt. Daarom zullen er vanaf 15 december 2001 minikits ter waarde 12,4 Euro of 500 BEF kunnen worden aangekocht in de postkantoren. Werkgevers zullen deze kits onder de vorm van een eindejaarsgeschenk aan hun werknemers kunnen geven.
Deze tegemoetkoming zal, naar verluidt, vrijgesteld zijn van belasting zowel in hoofde van de werknemer als van de werkgever. Ik weet niet of er al is beslist of er bijdragen voor de sociale zekerheid zullen moeten worden betaald op deze vergoeding.
De mogelijkheid tot het schenken van een minikit en de bijdrage van de overheid door er geen belasting en sociale bijdragen op te heffen, is een terechte maatregel. Nogal wat niet-actieven zullen echter vermoedelijk meer problemen hebben met het omgaan met de nieuwe munten. Daarom is het belangrijk dat er een stimulans komt voor de niet-actieven en dat ook zij kunnen beschikken over een voldoende aantal munten.
Ik stel voor dat de overheid, als voorbeeld voor de werkgevers, de minikits als eindejaargeschenk zou aanbieden aan haar eigen werknemers en aan al wie van een overheidstegemoetkoming leven, zoals gepensioneerden, invaliden, gehandicapten en bestaansminimumtrekkers. Het zou een mooi eindejaarsgeschenk zijn en het kan de vlotte invoering van de Euro alleen maar bevorderen. De kostprijs van deze maatregel bedraagt slechts een fractie van de kostprijs van alle beloften die naar aanleiding van 1 mei werden gelanceerd.

De heer Didier Reynders, minister van Financiën. - Ik was niet in België op 1 mei, maar ik had vóór 1 mei wel al enkele initiatieven genomen.
Gelet op het uitzonderlijke karakter van de invoering van de chartale euro, de nieuwe muntstukken en biljetten, heb ik inderdaad beslist om de door de werkgevers aan hun personeel verdeelde euro-minikit als een sociaal voordeel te beschouwen, in hoofde van de werknemer fiscaal vrijgesteld en in hoofde van de werkgever aftrekbaar als beroepskost. De minister van Sociale Zaken heeft van zijn kant beslist om dit voordeel vrij te stellen van sociale bijdragen.
Om van de fiscale en sociale vrijstelling te kunnen genieten, moet evenwel tegelijkertijd aan volgende voorwaarden worden voldaan door de werkgever. De euro-minikit moet worden toegekend aan alle werknemers die in dienst zijn op 15 december 2001, per werknemer mag er slechts één euro-minikit worden toegekend, de minikit moet materieel door de werkgever ter beschikking worden gesteld en dus niet via een bij de financiële instellingen inwisselbare euromuntencheque noch via een soortgelijk stelsel. Het moet gaan om een bijkomend sociaal voordeel dat niet in mindering mag worden gebracht van voordelen of vergoedingen waarop de werknemers krachtens hun arbeidsovereenkomst of een CAO reeds recht hebben.
Ik heb mijn administratie verzocht om de taxatiediensten tijdig over deze beslissing in te lichten. Dit sociale en fiscale voordeel moet voor alle werkgevers en alle werknemers gelden.
Reeds op 13 december 2000 heb ik aan de minister van Begroting en de minister van Ambtenarenzaken schriftelijk gevraagd of zij kunnen instemmen met een soortgelijke regeling voor de federale ambtenaren. Rekening gehouden met de parameters die gelden voor federale ambtenaren, kan de kost voor de toekenning van een euro-minikit geraamd worden op 80 miljoen Belgische frank, exclusief de kosten voor de materiële verdeling. Tot op vandaag hebben mijn collega's nog niet gereageerd. Ik zal misschien best een herinneringsbrief sturen ...
De heer Ludwig Caluwé (CVP). - Misschien kan ik ook aan hen een mondelinge vraag richten?
De heer Didier Reynders, minister van Financiën. - Mijnheer Caluwé, u kan uiteraard ook een vraag stellen.
Wellicht kan er naast het initiatief voor de werknemers en de werkgevers van de privé-sector, ook een initiatief voor de federale ambtenaren worden genomen. Ik wacht op een concreet antwoord, maar ik bepleit dit initiatief in de regering.
De toekenning van een euro-minikit aan de niet-actieven, zoals de gepensioneerden, de bestaansminimumtrekkers en andere sociale rechthebbenden valt onder de bevoegdheid van mijn collega voor Sociale Zaken. We hebben dit voorstel al één keer besproken, maar ik wacht nu op een concreet voorstel.
Mocht tot de toekenning van een euro-minikit aan de niet-actieven worden besloten, dan ben ik bereid om ook voor deze categorie een fiscale vrijstelling te verlenen.
De heer Ludwig Caluwé (CVP). - Ik dank de minister voor zijn duidelijk antwoord. Ik zal er mee voor ijveren dat dit voordeel dat terecht aan de werknemers in de particuliere sector wordt toegekend, ook tot de federale ambtenaren en tot de niet-actieven wordt uitgebreid. Dat lijkt mij niet meer dan rechtvaardig.