1999 - 2003

Vragen voor Minister van Telecommunicatie en Overheidsbedrijven en Participaties, Rik Daems

28 October 1999

Mondelinge Vraag over de aangekondigde stijging van de internettelefoontarieven

Vraag

De voorzitter. - Minister Verwilghen zal antwoorden namens minister Daems.

De heer Ludwig Caluwé (CVP). -Ik waardeer uiteraard dat minister Verwilghen zal antwoorden, maar ik hoop dat de minister van Telecommunicatie een geldige reden heeft voor zijn afwezigheid, anders is dit toch een lichte vorm van vluchtmisdrijf.

Het komende weekeinde roept de internetgemeenschap op tot een algemene telecommunicatiestaking, een soort van "zonder-dag".

Aanleiding is de beslissing van Belgacom om op 1 november opnieuw af te stappen van het op 15 maart 1998 ingevoerde verlaagde tarief voor internetgebruik tijdens de daluren.

Deze tariefstijging komt niet uit de lucht gevallen. Ze werd reeds aangekondigd op 5 juli van dit jaar, onmiddellijk na de uitspraak van de Brusselse Rechtbank van Koophandel die Belgacom verbood aparte tarieven aan te rekenen voor internetverbindingen via niet-geografische 078-nummers. Begin september bevestigde Belgacom de voorgenomen tariefverhoging in een persmededeling die aan het brede publiek echter nog onopgemerkt voorbijging. Pas na de derde mededeling van Belgacom op 4 oktober van dit jaar ontstond er enige commotie en reageerde de minister van Telecommunicatie. Hij kondigde aan te zullen bemiddelen tussen Belgacom en de operatoren. Aan de basis van het conflict ligt immers ongetwijfeld de patstelling tussen Belgacom en de operatoren over de interconnectietarieven.

We naderen 1 november en blijkbaar is die patstelling nog niet doorbroken, zodat België van maandag af de in 1998 ingevoerde daling van de internettarieven niet langer handhaaft, maar integendeel bijna het duurste internetland wordt, tenminste toch voor wie geen gebruik kan maken van de kabel en verplicht is via de telefoon op het net te komen.

Een recente studie van de OESO toonde dit nog aan.

Welke concrete inspanningen deden het BIPT en de minister sinds het aantreden van de regering, onmiddellijk na 5 juli, om de patstelling tussen Belgacom en de operatoren te doorbreken en de tariefverhogingen af te wenden? Waarom hebben deze niet tot een resultaat geleid? Wanneer verwacht de minister wel resultaat? Heeft de minister Belgacom voorgesteld om de prijsverhoging te verdagen tot na de definitieve uitspraak van de rechter in beroep? Is het niet raadzaam om ook vertegenwoordigers van de eindgebruikers bij deze onderhandelingen te betrekken?

Antwoord

De heer Marc Verwilghen, minister van Justitie. - Ik kan de heer Caluwé onmiddellijk geruststellen. Er is geen sprake van een vluchtmisdrijf, aangezien minister Daems op het ogenblik op werkbezoek is in de Verenigde Staten. Ik pleit dan ook voor zijn invrijheidstelling.
De minister van Telecommunicatie heeft mij verzocht de heer Caluwé het volgend antwoord te bezorgen:

De doorbraak van e-mail- en internetgebruik in ons land is een van mijn prioriteiten. Belgacom is een autonoom overheidsbedrijf. Mijn bevoegdheid bestaat erin toe te zien op de naleving van het beheerscontract. Ik heb dit na elk incident gedaan. Het beheerscontract bleek telkens te zijn nageleefd.

Na 5 juli ben ik begonnen met een informatieronde waarbij ik zoveel mogelijk actoren of hun vertegenwoordigers heb gezien. De standpunten van de verschillende partijen werden informatief aan elkaar getoetst. Deze eerste stappen hebben niet tot resultaten geleid. Belgacom bleef op het standpunt om de tijdelijke vermindering van 45 naar 35 frank per uur op het internet tijdens de daluren met ingang van 1 november in te trekken.
Nieuwe initiatieven van mijn kant zouden zo snel mogelijk tot resultaten moeten leiden. Het is mijn overtuiging dat lage tarieven een stimulans zijn voor de verdere doorbraak van het internet in ons land. Daarom heb ik het BIPT de opdracht gegeven om, na de afronding van de BRIO-2000-akkoorden, de internet service providers en de operatoren samen te brengen om na te gaan hoe een lagere internetprijs voor de eindgebruiker tijdens de daluren kan worden bereikt. Alle betrokken partijen zullen een beetje water in de wijn moeten doen.

Tijdens mijn informatieronde hebben mijn medewerkers en ik vele eindgebruikers ontmoet en hun grieven gehoord. Ook op de interactieve Telcobelsite komen dagelijks vele vragen en suggesties binnen. De grieven zijn bekend. Ik verdedig trouwens in debatten steeds goedkope tarieven. Het internet zal immmers in België pas doorbreken wanneer de juiste randvoorwaarden zijn vervuld. Concurrerende internettarieven zijn een dergelijke randvoorwaarde.

Repliek

De heer Ludwig Caluwé (CVP). - De collega van minister Verwilghen heeft inderdaad een geldige reden voor zijn afwezigheid vandaag. De Verenigde Staten liggen nu niet bepaald bij de deur, zodat hij niet vlug even kon overkomen om op mijn vraag te antwoorden.
Ik neem mij voor om in de loop van de komende weken deze aangelegenheid opnieuw aan te snijden en minister Daems daarover te ondervragen.