1995 - 1999

Vragen voor Minister van Telecommunicatie en Economie, Elio Di Rupo

18 October 1996

Schriftelijke Vraag over de plaatsing van telefooncellen te Kalmthout

Vraag

In het voorjaar van 1994 werden in de gemeente Kalmthout drie telefooncellen geïnstalleerd. In de geplaatste cellen werden echter geen telefoontoestellen opgehangen.

Ondanks gedurig aandringen bij Belgacom door bewoners en door de gemeente werden deze toestellen ondertussen nog steeds niet geïnstalleerd.

Via tussenkomst van de ombudsman heeft Belgacom ondertussen wel laten weten dat deze vertraging te wijten is aan het feit dat Belgacom omgevormd werd van een staatsbedrijf in een NV naar publiek recht, waardoor de telefoontoestellen door Electrabel opnieuw goedgekeurd dienden te worden.

Heeft dit feit in alle gemeenten waar de voorbije twee jaar telefooncellen geplaatst werden, zoveel vertraging in de installatie van de toestellen opgeleverd ? Hoeveel cellen staan er dan momenteel in België waarin nog steeds geen toestellen opgehangen zijn ? Sinds wanneer werden deze cellen geplaatst ? Is deze handelwijze in overeenstemming met het streven van Belgacom om een efficiënt en publieksvriendelijk imago aan te kleven ?

Antwoord

De naamloze vennootschap van publiek recht Belgacom deelt mij, in antwoord op de door het geachte lid gestelde vragen, het volgende mee.

In het kader van de reorganisatie van Belgacom werd een nieuwe divisie « payphones » (openbare telefonie) opgericht en vanaf januari 1996 werden de bestaande aanvraagdossiers door deze nieuwe divisie behandeld. Een onderzoek naar de rendabiliteit en de bestaande behoefte werd uitgevoerd.

Dit houdt ondermeer ook in dat er al cellen geplaatst werden in 1994 en 1995, maar nog niet met een telefoontoestel uitgerust. Bovendien heeft de nieuwe divisie vanaf begin 1996 haar productgamma aangepast aan de nieuwe moderne cellen.

Toen bleek echter dat in de reeds geplaatste cellen van het oude type de nieuwe toestellen op technisch gebied niet pasten, en dat er geen oude toestellen meer in voorraad waren.

Er werd van toen af geopteerd voor het maken van een montageplaat ter aanpassing van de nieuwe toestellen in de cellen van het oude type. Dit probleem heeft dus niets te maken met het feit dat de openbare toestellen niet goedgekeurd zouden worden door het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT). Het is immers het BIPT dat de nieuwe toestellen goedkeurt, en niet Electrabel.

De 150 toestellen, die onlangs door de pers als niet goedgekeurd werden vermeld, zijn Creditfaxphones die zich onder meer bevinden in de luchthaven van Zaventem. Zij hebben van bij het op de markt brengen een voorlopige goedkeuring bekomen.

Tot besluit, de cellen, die zonder telefoontoestel in 1994 in Kalmthout werden geplaatst, werden pas in oktober 1996 met een toestel uitgerust. Deze situatie deed zich voor in de streek van Antwerpen. Slechts enkele geïsoleerde gevallen deden zich in de rest van het land voor.