1995 - 1999

Vragen voor de Minister van landbouw,kleine en middelgrote ondernemingen, Pinxten

11 June 1998

Mondelinge Vraag over het beleid betreffende gevaarlijke honden.

Vraag

Mijnheer de voorzitter, recentelijk werden wij opgeschrikt door een aantal incidenten met gevaarlijke honden. Tot op heden zijn er gelukkig nog geen heel ernstige voorvallen voorgekomen. Toch is het zinvol om over mogelijke maatregelen na te denken vooraleer het probleem niet meer in de hand te houden is.

Sommige van onze buurlanden, zoals Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië, hebben trouwens met hetzelfde probleem te kampen en zijn reeds wetgevend opgetreden.

De minister heeft zelf al opgeworpen dat een te drastisch beleid dat, zoals in Nederland en Groot-Brittannië, erop gericht is om de pitbull als ras uit te roeien, misschien niet helemaal wenselijk is. Het probleem ligt immers niet bij de hond, maar veeleer bij sommige eigenaars. Indien de pitbulls worden uitgeroeid dan worden zij wellicht vervangen door een ander ras dat even gevaarlijk kan worden gemaakt. Vele houders van pitbulls maken helemaal geen misbruik van de capaciteiten van hun hond.

Graag had ik van de minister vernomen welke beleidsmaatregelen hij voorstelt om dit probleem in de hand te houden. Welke mogelijkheden biedt de huidige wetgeving ? Over welke mogelijkheden beschikken de burgemeesters op grond van hun bevoegdheden ? Ziet de minister in het identificatiesysteem dat binnenkort operationeel wordt, mogelijkheden om het probleem van de gevaarlijke honden onder controle te houden zonder daarbij de bonafide houders van pitbulls of van andere gevaarlijke honden te straffen ? Is het mogelijk dit identificatiesysteem voor bepaalde hondenrassen sneller in werking te laten treden en op grond van dit systeem het houden van hondenrassen die gevaarlijk zouden kunnen zijn, aan een vergunning te onderwerpen ? Kan men bepalen dat voor het bekomen van een dergelijke vergunning de houder een bewijs van goed gedrag en zeden moet kunnen voorleggen, hij meerderjarig moet zijn en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor zijn hond moet hebben afgesloten.

Antwoord

Mijnheer de voorzitter, in de eerste plaats wil ik opmerken dat de pitbull niet behoort tot de erkende hondenrassen. Ik heb mijn diensten opgedragen na te gaan welke rassen van honden ertoe kunnen worden gebracht het agressieve gedrag te vertonen dat sommige pitbulls kenmerkt. Zij hebben een lijst samengesteld, waarin elf rassen worden opgesomd. Een oplossing van het probleem van de pitbulls kan een verschuiving van de moeilijkheden teweegbrengen naar andere hondenrassen.

In de media wordt de jongste tijd heel wat aandacht besteed aan incidenten met gevaarlijke honden, in het bijzonder met pitbulls. Tot op heden zijn er geen precieze gegevens bekend met betrekking tot het aantal honden, de betrokken rassen of de pitbulls en hun eigenaars.

Op initiatief van de werkgroep ethologie van de Vlaamse en Franstalige dierenartsenvereniging wordt er ter zake momenteel een onderzoek gevoerd. Hiertoe worden vierhonderd dierenartsen en vierhonderd artsen ondervraagd. Deze laatste groep kan informatie verschaffen over het aantal hondenbeten. Voorts zijn er tweehonderd ziekenhuizen bij het onderzoek betrokken en wordt er een beroep gedaan op de diensten van De Post en op de verzekeringsmaatschappijen, ten einde een precies beeld te krijgen van dit fenomeen. Zowel het advies van de Raad voor Dierenwelzijn als twee rapporten over deze materie, respectievelijk van april 1995 en van augustus 1995, vermelden dat indien bepaalde honden een gevaar inhouden, dit weinig of niets te maken heeft met het ras op zich, maar wel met hun individuele eigenschappen en met die van hun eigenaars. Volgens de Hoge Raad voor Dierenwelzijn ligt het probleem niet bij specifieke rassen, maar veeleer bij sommige honden en hun eigenaars.

In de gegeven omstandigheden en met de kennis waarover wij vandaag beschikken, lijkt het mij niet opportuun nu reeds over te gaan tot het nemen van drastische maatregelen zoals het verbieden van sommige hondenrassen. In de eerste plaats behoren gevaarlijke honden niet tot een bepaald ras. Dit is het geval met de pitbull. Ten tweede, zal het verbieden van een bepaald ras onmiddellijk een verschuiving tot gevolg hebben. Ten derde zou een verbod het illegaal fokken en houden van deze rassen in de hand werken.

Op basis van morfologische criteria van bepaalde hondenrassen, kan echter wel een preventie- en responsabiliseringscampagne worden gevoerd die vooral gericht is op eigenaars van deze dieren. Dit kan gebeuren in drie etappes. De eerste stap zou de verplichte identificatie en registratie van de honden kunnen zijn, ongeacht de leeftijd. Op deze manier kan een centraal gegevensbestand worden uitgebouwd, kunnen deze dieren worden geïnventariseerd en kan een onmiddellijk verband worden gelegd met hun eigenaar.

Wat dit betreft kan ik melden dat de verplichte identificatie en registratie van honden van kracht wordt op 1 september 1998. Deze regeling is een toepassing van een besluit dat al enkele jaren oud is. Wij werken al een hele tijd, lang voor het probleem van de pitbulls naar boven kwam, aan deze problematiek waardoor we nu zo snel deze regeling kunnen treffen. De huidige reglementering voorziet echter enkel in de verplichting voor honden die na deze datum geboren of verhandeld worden. Het is namelijk onmogelijk in zo'n kort tijdsbestek 1 à 1,2 miljoen honden te inventariseren en te registreren. Het lijkt mij aangewezen deze verplichte identificatie en registratie uit te breiden naar bepaalde rassen of types van honden. Dat kan zowel op federaal als op lokaal vlak. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het federale niveau, daar er anders geen oplossing is wanneer de dieren zich verplaatsen.

Een bijkomende stap is het opleggen van bepaalde voorwaarden met betrekking tot de leeftijd en de eerbaarheid van eigenaars. Op het vlak van begeleiding kan het dragen van een muilkorf of het houden aan de leiband worden verplicht. Ook een verzekering tegen burgerlijke aansprakelijkheid kan worden opgelegd. Ten slotte kan in de toekomst een intimidatie door middel van een gevaarlijke hond gelijk worden gesteld aan een intimidatie door middel van een vuurwapen en op gelijke voet worden behandeld.

Op 1 september wil ik niet alleen beginnen met de registratie en identificatie van nieuw geboren honden, maar ook van de pitbulls. Indien het probleem zich verplaatst naar andere rassen zal ik de registratie en identificatie ook opleggen voor die andere rassen, voor alle types gevaarlijke honden. Ten eerste moet overleg worden gepleegd met mijn collega van Binnenlandse Zaken, omdat die verantwoordelijk is voor de openbare orde. Ten tweede, de problemen rond agressiviteit zijn van individuele en van subjectieve aard. Daarom is naast overleg met de minister van Binnenlandse Zaken ook overleg nodig met de gemeentebesturen en de burgemeesters.

Repliek

Mijnheer de voorzitter, ik dank de minister voor zijn antwoord. Het is inderdaad belangrijk dat het identificatiesysteem vanaf 1 september van toepassing wordt op alle pitbulls. Dat is belangrijk om drastisch te kunnen optreden mocht het probleem groter worden.