toespraken

29 November 2019

Toespraak tijdens de VNDelta - Conferentie

Beste beleidsmakers, ondernemers, onderzoekers, werknemers en inwoners uit de Vlaams-Nederlandse Delta,

Met veel plezier ontvangen we jullie hier in ons gloednieuwe provinciehuis voor de negende deltaconferentie van de Vlaams Nederlandse Delta. En zeg nu zelf we hadden geen gepastere locatie kunnen uitzoeken om het met jullie te hebben over hoe we samen werk zullen maken van de transitie naar de circulaire economie. Dit is een passief gebouw. We verwarmen en koelen zonder 1 druppel fossiele brandstof.

Verwarming en verkoeling halen we uit een beton energie opslag-veld, of kortweg beoveld 350 buizen die honderd meter diepgaan en in verbinding staan met water dat door de betonnen muren van dit gebouw gaan. Zo zorgt de temperende kracht van de aarde voor verwarming en verkoeling. Om dit goed te laten werken heeft dit gebouw een aantal bijzondere kenmerken die esthetisch zijn, maar ook functioneel. De driehoekige ramen op hun punt zorgen ervoor dat je veel licht binnenkrijgt en toch veel beton overhoudt en de draai in het gebouw maakt dat er veel verkoelende schaduw op het gebouw valt en weinig op de omgeving errond.

Maar dit gebouw mag dan al een passiefbouw zijn, in het gebouw willen we activiteit. Daarom vestig ik graag even uw aandacht op de tentoonstelling van Frans Van Praet, wiens werk u aantreft net voor deze congreszaal. Frans Van Praet is een gerenommeerd kunstenaar, architect en meubelontwerper, geboren à propos in het Scheldedorp Sint-Amands, het dorp ook van Scheldedichter Emile Verhaeren. Frans Van Praet houdt er niet van om zijn werk statisch ’ten toon te stellen’. Dynamische beleving daar gaat hij voor. Aan jullie dus om zijn werk al wandelend, tastend en voelend te ontdekken tijdens de pauze of de lunch, na de boeiende prestaties en debatten waar ik, samen met u, verwachtingsvol naar uitkijk.