toespraken

24 April 2018

Toespraak tijdens de TRANSIT Schoolverlatersdagen

Dames en Heren,

Jongens en meisjes,

Ik mag jullie vandaag als gedeputeerde voor Economie van de provincie Antwerpen verwelkomen op de TRANSIT Schoolverlatersdagen, die vorig jaar nog hebben plaatsgevonden in Essen, maar vandaag voor het eerst doorgaan in Wuustwezel.

Jullie krijgen vandaag als laatstejaars secundair onderwijs op een halve dag alles wat je moet weten over je rechten en plichten in het arbeidscircuit voorgeschoteld.

Lesgevers van dienst zijn experten van de drie vakbonden ACV, ABVV en ACLVB, alsook medewerkers van de VDAB. Het gaat hier namelijk om een zeer uniek samenwerkingsverband van alles sociale partners, de provincie Antwerpen en de gemeenten.

Daarnaast is er ook het ludieke toneelstuk ‘Wij Willen Werk’, gebracht door actrices Vera Puts en Karin Jacobs van het gezelschap Vrouwentongen. Bij hen komen jullie alles te weten over de do’s en dont’s van het solliciteren. Uiterst belangrijk bij het zoeken en vinden van een job.

We willen jullie dus alle noodzakelijke (objectieve en professionele) info meegeven, die jullie nodig hebben als jullie voor de eerste maal op de arbeidsmarkt komen.

Dit is broodnodig, want uit een recent onderzoek bij 1000 Vlaamse laatstejaarsstudenten blijkt dat ruim 8 op de 10 het begrip inschakelingsuitkering niet kennen. Een recht voor pas afgestudeerden die na 1 jaar actief zoeken nog altijd geen job hebben gevonden. En dus essentieel om te weten bij het afstuderen en de eerste stappen op de arbeidsmarkt.

Ook de combinatie vandaag van deze TRANSIT Schoolverlatersdagen met een regionale jobbeurs is zeer uniek in onze provincie. Op de regionale jobbeurs stellen zo’n 60 bedrijven hun vacatures aan jullie voor. Zo krijgen jullie vandaag op één dag een totaalpakket en kunnen jullie naast de informatiesessies ook meteen kennis maken met een heleboel bedrijven en hun vacatures.

Zo hopen we dat we jullie goed op weg zetten richting arbeidsmarkt. Ik wens jullie alvast een boeiende en inspirerende namiddag en heel veel succes in jullie toekomstige carrière.