toespraken

27 April 2018

Toespraak bij de voorstelling van de finalisten van Jonge Vlaamse Ondernemer van het Jaar

Beste aanwezigen, 

Beste voorzitter en leden van JCI Vlaanderen,

Beste jonge ondernemers,

Beste schepen,

Als provincie Antwerpen ondersteunen wij reeds vele jaren de Award voor de Antwerpse Jonge Ondernemer. Het is dan ook een eer om dit jaar op 24 mei ook de Vlaamse finale in onze provincie te mogen verwelkomen. Zowel de provincie Antwerpen als JCI geven met deze prijs het signaal dat ondernemerschap noodzakelijk is voor onze maatschappij.

De vijf genomineerden tonen vandaag aan dat ondernemen meer dan ooit weer in is. Het is geen straf om een eigen zaak op te richten, nee, het wordt meer dan ooit beschouwd als een verdienstelijke prestatie. Ondernemers geven onze samenleving een boost, ze zorgen voor welvaart, activiteit, bruisende dorpskernen, innovatie in tal van sectoren en op tal van gebieden, …

Voor mij zijn alle ondernemers winnaars, want ik zie onze groei en economische activiteit voornamelijk als het resultaat van ondernemerschap. Als gedeputeerde voor economie vind ik het belangrijk dat we vanuit de provincie de ondernemerszin bij jongeren actief ondersteunen en stimuleren. De ondernemers van morgen zitten vandaag nog op de schoolbanken, dus daar start het voor ons ook.

De afgelopen jaren nam het aantal actieve ondernemingen trouwens sterk toe. Er is ook een duidelijke stijging in aantal starters in onze provincie de laatste jaren.

Arrondissement Antwerpen steekt er met kop en schouders boven uit met een toename van 15,50% van het aantal oprichtingen tussen 2012 en 2016.

De Startersatlas van Unizo, Graydon en UCM meld een recordaantal nieuwe starters vorig jaar in heel België in 2017. Niet minder dan 95.081 nieuwe ondernemingen, zowel eenmanszaken als vennootschappen, werden er vorig jaar opgericht. Dat is een toename met 5,91 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De provincie Antwerpen staat met 15.643 nieuwe starters ver vooraan in de provinciale lijst van België. Met een stijging van 6,22% moet het in Vlaanderen alleen Vlaams-Brabant laten voorgaan.

Deze award van Jonge Vlaamse Ondernemer van het Jaar zet het jonge ondernemerschap in de kijker, met enkele duidelijke en inspirerende voorbeelden. Allevijf deze jonge laureaten verdienen die titel, want ze zijn een voorbeeld voor andere of toekomstige ondernemers. Het zou fijn zijn als jongeren door hen geïnspireerd worden, want de positieve kant van het ondernemerschap komt soms nog te weinig aan bod. En uiteraard hoop ik persoonlijk op een sterke prestatie van de Antwerpse laureaat Wim Van Nuffelen (Wim Verhuur).

De genomineerden én de organisatoren wil ik van harte danken voor de risico’s en voor de inspanningen die u als jonge ondernemers verricht! Heel veel succes in aanloop naar de Vlaamse finale.