toespraken

2 March 2016

Toespraak bij de start van You Love Tech in het Havencentrum

Beste leerlingen,
Beste begeleiders,

Ik vind het ontzettend fijn dat jullie hier zo talrijk aanwezig zijn op deze vijfde Vlaamse Sci-Tech Challenge. Hier in het Havencentrum ontdekken jongeren zoals jullie elke dag de verschillende jobs in de haven. Daarom ben ik heel blij met de goeie samenwerking met Vlajo en Exxon om jullie te laten experimenteren met wetenschap en techniek.

Misschien hebben jullie daarstraks ook wel journalisten al in het gebouw opgemerkt: we lanceerden hier vandaag de nieuwe #YouLoveTech campagne van de provincie Antwerpen om wetenschap en techniek onder jongeren zoals jullie te promoten. Dat is nodig want de economie van de toekomst zal draaien op jong technisch talent. Afgestudeerde jongeren uit een technische richting kunnen meestal meteen aan de slag.

Als jullie volgend of misschien over een paar jaar verder studeren, hoop ik dat jullie even zullen terug denken aan de uitdaging vandaag en een technische of wetenschappelijke studierichting zullen overwegen. Hier in de haven ligt de belangrijkste chemische en petrochemische cluster ter wereld, na Houston in Texas. Er zijn dus heel wat jobmogelijkheden als jullie over zo’n vijf jaar afstuderen. Maar ook in de rest van de provincie of zelfs Vlaanderen is er een grote nood aan werknemers met wetenschappelijke en technische kennis uit verschillende studierichtingen.

Zo, ik laat jullie niet langer in spanning. Dadelijk kennen jullie de winnaar van deze Sci-Tech Challenge. Gelukkig zit ik niet in de jury, want ik mocht al even kijken naar de ontwerpen en voor mij zijn jullie allemaal winnaar!

Bedankt voor jullie aandacht!