toespraken

11 April 2016

Toespraak bij de opening van C-Mat (Nederlandse versie)

Dames en Heren,
Beste studenten,

Namens de provincie Antwerpen, de universiteit Antwerpen en het Centre for Maritime and Air Transport Management (C-MAT) heet ik u allen van harte welkom op de eerste Maritime Supply Chains course. Als eerste studenten die deze course volgen, zullen jullie weldra ook de eerste laureaten zijn. Als gedeputeerde voor Economie en Internationale Samenwerking van de provincie Antwerpen stond ik er op om jullie dan ook persoonlijk welkom te heten.
Met de tweede grootste Europese haven is de provincie Antwerpen dé economische motor van België en onze Vlaamse regio. Meer dan 1/3 van de investeringen en bijna de helft van de omzet is toe te schrijven aan ondernemingen met een zetel in de provincie Antwerpen.

Uiteraard speelt de Antwerpse haven en het grote logistiek netwerk hierbij een belangrijke rol.
De haven van Antwerpen is met 146.000 jobs, waarvan 60.000 mensen in het havengebied werken, een belangrijke werkgever. De haven creëert een directe toegevoegde waarde van zo’n 20 miljard EUR en heeft vorig jaar de grens van 200 miljoen ton goederenoverslag ruim overschreden. In de containeroverslag werden ruim 9,6 miljoen TEU (standaardcontainers) behandeld.

Dit jaar wordt in de haven de Kieldrechtsluis in gebruik genomen. Met een lengte tussen de deuren van 500 meter, een breedte van 68 meter en een diepte van 17,8 meter is het de grootste ter wereld. De haven van Antwerpen is onze poort op de wereld. De provincie Antwerpen heeft diverse samenwerkingsakkoorden met onze directe buren, maar ook met het Verre Oosten (Shaanxi, Chongqing en Oblast St-Peterburg). Onze grootste troef is onze gastvrijheid. Vandaar dat de provincie Antwerpen en C-MAT de handen in elkaar slaan om de enorme expertise in de maritieme en luchtvaarteconomie te vertalen in internationale opleidingen van wereldniveau. We zijn fier om studenten uit 14 landen en 4 werelddelen te verwelkomen. Deze universiteit is één van 's werelds grootste en gerenommeerde academische instellingen rond maritieme- en transporteconomie.

Beste studenten,

C-MAT biedt u academisch en vooral praktijkgericht onderwijs en onderzoek aan. Zo zal u op 18 april dankzij het provinciaal Havencentrum de kans krijgen om de haven van Antwerpen van binnenin te ontdekken. Ik kan u verzekeren, dit wordt een boeiende reis.
Ons Havencentrum richt zijn blik ook op de toekomst. Samen met de Universiteit Antwerpen start het binnenkort een onderzoeksproject over de jobs van de toekomst. Iedereen beseft dat trends zoals digitalisering en automatisatie op veel functies een impact zullen hebben, maar de snelheid en de impact zijn nog onduidelijk. Ook in de Supply Chains zal dit het geval zijn. Jullie zijn toekomstige leidinggevenden of beslissingsnemers in deze sector, ik hoop van harte dat deze opleiding jullie de nodige kennis zal geven om ook in de toekomst om te gaan met al de veranderingen.

Tot slot, wil ik jullie aanmoedigen om tijdens de opleiding onderling een hecht netwerk te vormen en de band met de provincie Antwerpen te onderhouden, het zal in de toekomst zeker nog nuttig zijn.

So, Welcome to the provincie of Antwerp and enjoy your course at C-MAT.