toespraken

31 August 2016

Toespraak bij de officiële lancering digitale tool onderwijs-ondernemen

Dames en Heren,

De provincie Antwerpen is dé economische motor van België en onze Vlaamse regio. Meer dan 1/3 van de investeringen en bijna de helft van de omzet is toe te schrijven aan ondernemingen met een zetel in de provincie Antwerpen. Met vorig jaar een stijging van 5,2% van het aantal starters tegenover 2,3% op Vlaams niveau, is nog maar eens bewezen dat we dé sterkhouder van de Vlaamse economie zijn. Toch steekt onze jongerenwerkloosheid boven het Vlaams gemiddelde uit. En dat is onrustwekkend.

Jongeren goed informeren en voorbereiden voor de arbeidsmarkt, is daarom één van mijn persoonlijke drijfveren om te komen tot een sterk economisch weefsel. Het is de insteek van bijvoorbeeld de TRANSIT schoolverlatersdagen die sinds vorig jaar voor laatstejaarsstudenten over heel de provincie worden georganiseerd. Ook zowerkhet.be helpt werkzoekenden en pas afgestudeerden in hun zoektocht naar extra kwalificatie, herscholing, heroriëntering en zelfwaardering. Samen met oa POM Antwerpen en Kamp C focussen we permanent onze economische speerpuntsectoren chemie, life sciences, haven en logistiek. We Are Chemistry streeft naar match tussen werkzoekenden, jongeren en bedrijven in de chemische sector.

Telkens zitten we als provincie Antwerpen in sturende sleutelpositie. We zijn voor velen de ideale partij om een regionale problematiek, die de gemeenten overstijgt, maar vaak verloren loopt op hogere niveaus, samen met regionale partners aan te pakken. We gaan telkens op zoek naar de juiste partners om samen onze schouders onder het geheel te zetten. Ook organisaties, zoals in dit geval Voka – Kamers van Koophandel, die met goede initiatieven op de proppen komen, die onze doelstellingen en focus mee bewerkstelligen, kunnen op onze steun rekenen.

Naast het feit dat we als partner in tal van acties die het ondernemerschap bij jongeren aanwakkeren, de ondernemers van morgen klaarstomen, focust de tool die vandaag over heel de provincie wordt uitgerold op talent op de arbeidsmarkt.

Met de tool ondersteunen we bedrijven bij hun zoektocht naar talent en helpen we jongeren in hun zoektocht naar een boeiende en uitdagende job. Het faciliteren van deze match is een taak die we als provincie mee willen opnemen.

Door talent van vandaag en morgen samen te brengen, bezorgen we het economisch leven in de provincie Antwerpen een stevige toekomst.