toespraken

31 January 2018

Toespraak bij de lancering van de vernieuwde website 'Lekkers met streken'

Goedemorgen iedereen,

Vandaag hebben we jullie uitgenodigd op het bedrijf van één producent van de talrijke produ-centen die onze provincie rijk is. Zo meteen kunnen jullie proeven van al het lekkers dat onze streek te bieden is. En dat aanbod is zeer divers. 

Aan de ene kant hebben we onze streekproducenten die zorgen voor:

- lekker gebak – zoals het Antwerpse handje, het Geelse hartje of de Lierse Vlaaikens. 

- Er is het vlees – zoals de filet d’Anvers en de Molse Kipkap 

- Er zijn de verschillende streekbieren – zoals De Gouden Carolus uit Mechelen, De Herten-heer uit Oud-Turnhout en het Bolleke De Koninck uit Antwerpen

Aan de andere kant hebben we onze hoeveproducenten die steeds vaker hun verse producenten lokaal verkopen. Denk maar aan:

- Eigen runds- en varkensvlees

- Verse eieren 

- Eigen groenten, al dan niet bio 

- Alle zuivelproducten: van ijs tot rijstpap en chocomousse. 

We hebben jullie vandaag samengebracht omdat we al dat lekkers hebben verzamelt op een nieuwe website. De link www.lekkersmetstreken.be blijft bestaan, maar de look and feel is he-lemaal opgefrist en de zoekfuncties sterk verbeterd. Voortaan kan je ook gemakkelijker op kaart zoeken naar het lekkers uit de buurt. 

Nieuw aan deze website is dat alle hoeve- en streekproducten er een plaatsje krijgen. Er zijn niet langer criteria waaraan producenten moeten voldoen. Hiermee willen we als provincie de deuren openzetten voor alle hoeve- en streekproducten. 

Aan de andere kant willen we die producten die een lange geschiedenis kennen, gebaseerd zijn op een oud recept of verankerd zijn in de streek – extra koesteren. Je vindt hen op de website met het logo ‘erkend door de provincie Antwerpen’.

Ook nieuw op de website zijn de verkooppunten. Producenten kunnen zelf doorgeven waar hun product ook gekocht kan worden. Dat kan een plaatselijke markt zijn, de winkel van een andere producent, een supermarkt… Misschien vind je hetzelfde product wel veel dichterbij dan je denkt!    

Ik raad jullie dus zeker aan om eens te surfen naar www.lekkersmetstreken.be:

- Om nieuwe producten te ontdekken

- Om te checken waar je je geliefde producten allemaal kan ontdekken. 

Maar op dit moment moet je het alvast niet te ver zoeken. Al het lekkers zal jullie zo meteen voor de neus geserveerd worden. Ik zou zeggen: geniet er van. Smakelijk!