Essen & Regio, Voor- en Noorderkempen

27 November 2018

Mariadomein in Brasschaat wint de provinciale Erfgoedprijs

De provincie Antwerpen lanceerde in 2018 opnieuw een oproep voor de jaarlijkse erfgoedprijs. Nieuw dit jaar is de focus op Onroerend Erfgoed. Ook het prijzengeld werd verhoogd: de winnaar ontvangt € 10.000 en twee laureaten worden beloond met elk € 5.000.

Het onroerend erfgoed in onze provincie kan duidelijk rekenen op geëngageerde liefhebbers. Er werden 18 dossiers ingediend, waarvan de meerderheid door heemkundige kringen of vrijwilligersverenigingen. Ook stads- en erfgoeddiensten waagden hun kans.

Met de Erfgoedprijs worden voornamelijk ontsluitingsinitiatieven naar het publiek belicht, gebaseerd op een grondig vooronderzoek. Het is belangrijk dat het erfgoed- of het nu het landschap, de monumenten in steden en dorpen of archeologische erfgoed in de ondergrond betreft – uit een vacuüm wordt gehaald. 

Uit de kandidaturen selecteerde een vakjury in een eerste ronde acht genomineerden. Op zaterdag 24 november werden in de Singel de winnaar en de twee laureaten bekend gemaakt.

Met deze waardevolle lokale initiatieven zijn alle kandidaten een motiverend voorbeeld voor de vele erfgoedspelers in onze provincie. Alle projecten tonen aan dat het mogelijk is om op een vernieuwende en publieksvriendelijke manier met erfgoed om te gaan en op die manier bij te dragen aan een kwaliteitsvolle leefomgeving.