Haven

6 July 2018

8 nieuwe gidsen in de haven via CVO Provincie Antwerpen

Het Havencentrum verwelkomt 8 nieuwe gidsen in de ploeg om leerlingen van de lagere school door de haven te loodsen . Zij volgden hiervoor de tweejarige opleiding gids/reisleider van het CVO. Als thema kozen ze voor de haven. Het Havencentrum werkt samen met een ploeg van 80 freelance havengidsen. Zij nemen jaarlijks bijna 40.000 bezoekers op pad in de haven.

De gidsen van het CVO starten als gids op de havenrondvaart voor het lager onderwijs. Tijdens een twee uur durende havenrondvaart ontdekken leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar de haven vanop het water. De leerlingen ontdekken bijvoorbeeld waar hun ontbijt, hun sportschoenen of speelgoed vandaan komt. Nadien gaan ze in kleine groepjes aan de slag met op maat gemaakte doekoffers. De gids is veel meer dan een feitenverteller, neemt leerlingen mee in zijn verhaal en inspireert hen over de havenwereld.

Ludwig Caluwé, voorzitter van het Havencentrum, noemt deze samenwerking dan ook een logische keuze: “Het CVO heeft heel wat knowhow rond gidspraktijken. Ze bieden met hun opleiding de kandidaat-gidsen heel wat troeven om een groep te begeesteren. Het is dan ook logisch dat zij de basisopleiding en de finaliteit verzorgen. De gidsen krijgen zo meteen een stevige basis mee om leerlingen mee te trekken in de haven door in te spelen op de leefwereld van deze jonge klantjes.”

Havencentrum

Opleiding gids of reisleider aan het CVO

De gidsenopleiding bestaat uit een algemene basisopleiding en een specialisatiejaar. Tijdens het eerste basisjaar komen de belangrijkste vaardigheden en competenties waarover een gids/reisleider moet beschikken aan bod. In het specialisatiejaar kiezen de deelnemers een finaliteit. Voor de module haven werken het Havencentrum en CVO Provincie Antwerpen nauw samen. Zo kregen de kandidaat-havengidsen tijdens hun specialisatiejaar haven onder meer les van een ervaren havengids. De havengidsen in spe bezochten geregeld de haven en ze namen deel aan een workshop in het Havencentrum.

Een goede gids kan het verschil maken tussen een dertien-in-een-dozijn uitstap en een onvergetelijk bezoek dat blijft nazinderen. CVO Provincie Antwerpen is niet aan zijn proefstuk toe zij leveren al jaren goed gekwalificeerde en begeesterende gidsen af. Het zijn de perfecte ambassadeurs voor onze provincie.

Zelf een gidsenopleiding volgen?

Ben je meertalig en sociaal? Klopt je hart wat sneller als je mensen op pad kan nemen en aan hen kunt vertellen? Wil je je interesses en je talenten ook graag inzetten voor je job? Voor meer informatie en inschrijvingen kun je terecht op de website van  CVO Provincie Antwerpen. www.cvoprovincieantwerpen.be > opleidingen

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.