Landbouw

20 December 2021

Provincie Antwerpen krijgt nieuwe CD&V gedeputeerde voor Landbouw

"Eind december leg ik mijn ambt neer als gedeputeerde voor Landbouw in de provincie Antwerpen. Zoals afgesproken in het provinciale bestuursakkoord wordt de samenstelling van de deputatie halfweg de legislatuur herschikt. Ook een aantal bevoegdheden verschuiven dan. Mijn partijgenoot Kathleen Helsen wordt de nieuwe gedeputeerde voor Landbouw."

Negen jaar geleden ruilde Ludwig Caluwé het Vlaams Parlement in voor de bestendige deputatie van de provincie Antwerpen. Als zoon van een Edegemse slager en kleinzoon van landbouwers uit Klein-Brabant zat de bevoegdheid Landbouw hem als gegoten. Caluwé was een vurig pleitbezorger voor ruimte voor land- en tuinbouw, letterlijk en figuurlijk. Dat vertaalde zich onder meer in een nieuwe methodiek voor de herbestemming van agrarische gebouwen en de uitbouw van het agro-businesscomplex rond de veiling van Sint-Katelijne-Waver. Daarnaast zette hij ook erg in op een sterker draagvlak voor de sector via landbouweducatie, korte-keten-initiatieven en het bevorderen van stadslandbouw.

Uit de afscheidsspeech van Ludwig Caluwé voor de Antwerpse provincieraad: “Men heeft de mond vol over People-Planet-Profit. Ik zou daar een vierde P aan willen toevoegen: Pity, wat zich laat vertalen als empathie. Wanneer je beslissingen neemt - en we moeten in de deputatie soms zware beslissingen nemen - kijk dan ook naar de mensen achter het papieren dossier. Landbouwers zijn vaak generaties lang met hun grond en hun bedrijf verbonden. Het is een deel van hun identiteit. Vandaag hebben velen het gevoel dat ze geen boer meer mogen zijn. Als kleinkind van landbouwers heeft mij dat altijd heel erg geraakt.”

Als gedeputeerde voor Landbouw wordt de man uit Essen op 1 januari opgevolgd door Kathleen Helsen uit Herselt. Net als Caluwé is zij gepokt en gemazeld in het Vlaams parlement. De land- en tuinbouw-sector en de uitdagingen waar die voor staat zijn niet nieuw voor haar. In de deputatie boog Helsen zich de voorbije drie jaar al mee over alle landbouwdossiers. Sinds 2018 is ze bovendien bevoegd voor het provinciale plattelandsbeleid, dat heel wat agrarische linken heeft.

Helsen beseft dat ze op een cruciaal moment gedeputeerde voor Landbouw wordt: “De agrarische sector is volop in transitie. Ik wil mij inzetten om onze bedrijven en ondernemers mee door die transitie te loodsen. Innovatie zal daarvoor cruciaal zijn, op het vlak van klimaatadaptatie maar ook op heel veel andere domeinen. Met onze proefbedrijven en via de Europese projecten hebben we daarvoor goede troeven in handen. Essentieel is ook een goed onderbouwde dialoog. Ook daar wil ik werk van maken.”