Landbouw

12 February 2019

Inspiratiesessie marktkansen in de biologische groenteteelt

In België, Europa en wereldwijd worden al jaren steeds meer biologische producten geconsumeerd. De handel speelt hier graag op in, waardoor ook de vraag naar meer en voldoende grote partijen van bepaalde bioproducten toeneemt. Land-en tuinbouwers die deze kansen grijpen bevinden zich in een groeiende vraagmarkt. Bovendien mag je rekenen op een grote waardering van de consument die bioproducten aanschaft.

De marktvraag naar bioproducten groeit sneller dan het aanbod, wat opportuniteiten biedt voor land- en tuinbouwers die op zoek zijn naar een nieuwe toekomststrategie. Om hen te stimuleren de omschakeling naar bio te overwegen, is er nood aan een intensief traject op regionaal niveau waarbij ze meer te weten komen over de marktkansen in bio, hoe biologisch telen te werk gaat en wat er komt kijken bij de omschakeling.

 

Ook in de provincie Antwerpen is er een kloof is tussen vraag en aanbod van bioproducten. De omschakeling stagneert in een aantal sectoren. Het project 'Bio-Scope' Antwerpen’ biedt hier een antwoord op. Het heeft o.a. als opzet om verschillende ketenactoren uit de sector samen te brengen om de regionale vraag naar bioproducten en de concrete kansen voor omschakeling in kaart te brengen. Die kansen worden kenbaar gemaakt aan de land- en tuinbouwers tijdens inspiratietours, trefdagen en bedrijfsbezoeken om zo de land- en tuinbouwers te inspireren en te informeren en hen duidelijk te maken dat kiezen voor omschakeling naar bio een duurzame toekomstgerichte piste kan zijn voor hun bedrijf.

Het afgelopen jaar organiseerde Innovatiesteunpunt tal van informatiemomenten voor zowel landbouwers als erfbetreders, dit zijn mensen die landbouwers op het erf adviseren en ondersteunen met producten, diensten en informatie. Tijdens deze inspiratieavonden leren land-en tuinbouwers meer over de marktvraag naar biologische groenten.

Ludwig Caluwé: "Voor de overstap naar biologische productie ga je dan ook niet over één nacht ijs, je moet rekening houden met een overgangsperiode vooraleer je jouw product onder het biolabel mag verkopen. Ook in onze provincie startten al CSA boerderijen die ‘ecologisch’ produceren maar nog niet bio-gecertificeerd zijn. Er komt dan ook heel wat kijken bij zo’n erkenning en landbouwers twijfelen om te springen, ondersteuning is dan meer dan welkom."