Innovatie

20 June 2019

Wereldprimeur: Belgische biotech laat bacteriën fijnstof zuiveren uit gebouwen!

Belgisch biotech-bedrijf BioOrg uit Niel ontdekt technologie uit het bos om op natuurlijke wijze de zuivering van fijnstof en stof mogelijk te maken, tegelijkertijd massaal water te besparen en het gebruik van (vaak schadelijke) detergenten uit te sluiten. Het volstaat om het microbioom van een gezond bos in je gebouw na te bootsen - door je binnenomgeving te bekleden met goede bacteriën-, om een nog ongekende zuiveringskracht in huis te halen. De spectaculaire winst voor gezondheid en milieu wordt nu omgezet in de allereerste ‘Binnenbos Certificaten’.

Bekende klantenportfolio

Dat dit verhaal steek houdt, bewijst het vertrouwen dat BioOrg geniet van haar klanten. Waaronder niet de minste. Zo werken onder andere Provinciehuis Antwerpen, KBC bank, Medialaan, Colruyt Group, Arenbergschouwburg, De Singel, AB Brussel, Vlaamse Overheid, Vlerick Instituut, Stad Turnhout, ACV Leuven, Finasucre, Bia Group, GO! en Eurocontrol al met BioOrg en zijn de resultaten werkelijk verbluffend.

Enkele cijfers

Dankzij BioOrg hebben deze klanten samen meer dan 2,6 miljoen liter drinkbaar water bespaard (de inhoud van een olympisch zwembad), 42.000 liter detergenten niet geloosd (uitstekend nieuws voor de biodiversiteit), en 1 miljoen vierkante meter binnenbossen aangeplant (een metamorfose van schraal beton naar enkele stevige stadsparken).  

Eenvoudige techniek, enorme impact

Hoe makkelijk kan het in onze ecologisch uitdagende tijden zijn om een positieve voetafdruk achter te laten? Simpelweg door je gebouw aan de binnenkant te bekleden met goede bacteriën, en zo het microbioom van een gezonde bosomgeving na te bootsen, kan je op eenvoudige maar doeltreffende wijze een becijferbare positieve impact realiseren voor je eigen (binnen)klimaat.

De bacteriën helpen met de schoonmaak - er komt merkbaar minder stof en vetaanslag voor op tapijten, meubilair en oppervlakken - en je hebt geen water en geen detergenten meer nodig bij de schoonmaaktaken. Meer nog: je haalt met dezelfde moeite ook fijnstof en vluchtige organische stoffen (zoals melkzuurverbindingen uit zweet, schadelijke solventen en koolwaterstoffen) uit je gebouw. Professor Dr. Lode Godderis van de KU Leuven en zijn team bewezen in verschillende onderzoeken, zowel in het labo als in een ‘real life test’, dat deze verbluffende techniek uit de natuur ook in gebouwen uitstekende zuiveringsresultaten oplevert.

Onderzoek in het bos

Na jaren onderzoek in Europese bossen, heeft Dr. ir. Filip Willocx van BioOrg diverse nuttige bacteriën ontmoet die op de blaadjes en de takken van de bomen leven. Hij selecteerde een groep van 10 species die kampioen zijn in het zuiveren van diverse organische polluenten (fijnstof, VOC's, allergenen) en in het losweken van kleeflagen die zichtbare vervuiling vasthouden. De selectie van bacteriën werd finaal getest op hun veiligheid en hun samenwerkend vermogen om ook binnen in gebouwen in een levend ecosysteem te kunnen samenwerken en zo de zichtbare en onzichtbare vervuiling te metaboliseren. De bacteriën zetten de geconsumeerde vervuiling om in energie om zich voort te planten, en laten bij dit proces geen restvervuiling achter. De populatie houdt zichzelf in stand doordat telkens opnieuw met dezelfde bacteriën gepoetst wordt. Een volledig natuurlijk en circulair proces van schoonmaak en zuivering dat uniek is in zijn soort. Deze technologie is recent door verschillende Internationale patenten beschermd, en wordt reeds bij verschillende grote klanten in binnen- en buitenland succesvol toegepast.

Binnenbos certificaten

Naast het omzeten van CO2 naar zuurstof heeft een boom nog een andere zuiveringsfunctie: het bieden van een woonplaats aan micro-organismen die organische afvalstoffen en polluenten kunnen zuiveren. Deze nog onbekende maar spectaculaire zuiveringskracht uit het bos wil BioOrg onder de aandacht brengen. Daarom organiseren we een academische zitting waarop de eerste Binnenbos Certificaten worden uitgereikt: iedereen die zijn binnenomgeving met bacteriën van BioOrg bekleedt, heeft eigenlijk een bos in zijn gebouw geplant. De vergelijking geldt dat je per 50 m2 evenveel bacteriën binnenlaat als er op de takken en blaadjes van een gemiddelde boom leven. BioOrg in je gebow binnenlaten betekent dus een enorme waterbesparing, geen detergenten meer die in de omgeving geloosd worden, en een permanente zuivering van fijnstof uit de binnenlucht. Meteen uitstekend nieuws voor de gezondheid van alle binnenwerkers!