Haven

12 February 2019

Van 11-22 februari richt PlastIQ in het Havencentrum een Plastic Lab in

Het pop-up Plastic Lab is een mobiel labo vol met technologische en hightech experimenten, waarmee leerlingen de boeiende wereld van plasticrecyclage en kunststofverwerking leren kennen. Het lab is een initiatief van PlastIQ. De deelnemende klassen worden begeleid door een techniekcoach van PlasticIQ. Het Lucerna-college uit Merksem bijt vandaag de spits af. Deze leerlingen willen met hun minionderneming ‘A Plastic Free School’ een positieve bijdrage aan het milieu leveren door oud plastieken materialen om te vormen tot iets nieuws.Het pop-up Plastic Lab is een workshop van twee en een half uur voor leerlingen uit de eerste graad van het secundair onderwijs. De leerlingen brengen hun zelf ingezamelde plastiekpotjes mee en gaan daarmee aan de slag. Zo maken ze van oude yoghurtpotjes iets nieuwe voorwerpen zoals een frisbee of masker.

Bekijk hier het ATV verslag

Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie en Innovatie, ziet in dit initiatief een dubbel voordeel: “De volgende dagen komen 5 scholen naar het pop-up Plastic Lab aan het Havencentrum. In deze boeiende omgeving maken ze niet alleen kennis met een zeer toekomstgerichte bedrijfstak die volop werkgelegenheid biedt, het bezoek draagt ook bij tot het milieubewustzijn van deze jongeren en laat zien hoe ook vanuit de industrie volop naar oplossingen wordt gezocht.”

Wat brengt de klas mee?

In het Plastic Lab recycleren de leerlingen plastiek tot iets nieuws. Zo leren ze al doende dat gebruikte plastieken potjes niet persé op de vuilnisbelt hoeven te belanden. Daarom wordt hen gevraagd om zelf plastic in te zamelen, uit te wassen en mee te brengen. Voor de recyclage wordt enkel kunststof met recyclagecode 4 gebruikt (die code vind je aan de onderkant van ieder product).

Het lessenpakket dat PlastIQ speciaal voor het Plastic Lab heeft ontwikkeld voor leerlingen van de 3e graad lager onderwijs en de 1e graad secundair onderwijs (én voor hun leerkrachten) kan je vinden op hun website https://www.plastiq.be/nl/onderwijs/lager-onderwijs/plasticlab.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.