Haven

19 November 2020

Jongeren beleven de haven coronaveilig met educatief kaartspel Cardgo

Cardgo zorgt ervoor dat jongeren uit de derde graad secundair onderwijs de haven van Antwerpen spelenderwijs kunnen beleven in de klas. Met slechts één set spelkaarten, goed voor vijf verschillende activiteiten, kunnen leerkrachten de hele werking van de haven uitleggen, van de behandeling van goederen tot en met de diversiteit aan beroepen en talenten. Nu de buitenschoolse activiteiten omwille van COVID-19 zijn opgeschort, biedt dit educatieve spel een goed alternatief. 

Voortaan is er geen klassieke lesvoorbereidingsbundel meer nodig als instap in het thema haven voor de derde graad secundair onderwijs, maar wel een origineel kaartspel. Met één doosje beschikken leerkrachten over vijf verschillende kant-en-klare activiteiten: het Kaartspel (waarin vier teams hun eigen haven bouwen), de onderzoeksopdracht The Flow (waarin elk duo aan de hand van een online tool de weg volgt die een product aflegt) en drie Beroepenspelletjes (waarin de leerlingen ontdekken welke typische en onverwachte havenberoepen er bestaan).

Met Cardgo wil het Havencentrum zeventien- en achttienjarigen uitdagen om de vaak onbekende activiteiten in de haven van Antwerpen te ontdekken én hen tegelijk bewustmaken van de jobkansen die er liggen. “Leerlingen uit de derde graad maken binnenkort belangrijke keuzes voor hun professionele toekomst. Met Cardgo hopen we hun blik op de haven en haar carrièremogelijkheden te verruimen. Ze leren met dit spel de diverse jobmogelijkheden kennen én ervaren de enorme impact die de haven elke dag op hun eigen leefwereld heeft, van hun favoriete snack tot dat nieuwe paar sneakers,” licht Havencentrumvoorzitter Ludwig Caluwé toe.

Kant-en-klaar en toch flexibel inzetbaar

Eén compact doosje biedt meer dan enkel een spel: het omvat vijf uitgewerkte educatieve activiteiten met elk hun eigen focus en werkvorm. Leerkrachten kiezen zelf welke ze integreren in hun les op basis van de interesses en vaardigheden van hun leerlingen, de beschikbare tijd en hun eigen stijl.

“Bovendien is elke activiteit erop gericht om een brede blik op de haven te werpen met haar verscheidene sectoren. Ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol,” vult directeur Rudi De Meyer aan. “Hierdoor is het lesmateriaal relevant voor elke studierichting en flexibel inzetbaar, zowel vakoverschrijdend als voor uiteenlopende specifieke vakken: economie, PAV, logistiek, lassen, etc. Het lesmateriaal vormt een goede instap, waaraan leerkrachten nadien hun eigen leerdoelen kunnen knopen.”

Die brede toepasbaarheid is niet het enige voordeel. Alle activiteiten zijn ook snel voorbereid dankzij het uitgebreide ondersteunende materiaal, voor leerkracht én leerling: een online lerarenplatform met een handleiding per spel, heldere voorbereidingsinstructies en lestips, geanimeerde instructievideo’s, een online leerlingentool voor de onderzoeksopdracht, extra printbaar materiaal én zelfs een handig spiekbriefje.

Meer beleving én meer leerpotentieel
De ontwikkeling van Cardgo kadert in de evolutie van het Havencentrum van een klassiek educatief centrum naar een organisatie die volop inzet op beleving, aldus educatief consulent

Liesbet Theys: “Bij het Havencentrum streven we er steeds meer naar om niet alleen het hoofd maar ook het hart van jongeren te raken door een gezonde balans tussen leren en beleven. Zo blijft onze educatieve boodschap écht plakken. Daarom vervangen we onze invulblaadjes door Cardgo als lesmateriaal, dat tactiele, digitale en verhalende lesmethoden combineert. Bovendien zijn de spelen zowel coöperatief als competitief. Die combinatie van samenwerken en gezonde competitiedrang komt het leerpotentieel alleen maar ten goede.”

Coronaveilig alternatief

Cardgo is in de eerste plaats ontwikkeld als voorbereiding op een fysieke excursie in het havengebied, maar kan ook onafhankelijk van een havenbezoek een meerwaarde bieden in de klas. Daarom is het spel ook beschikbaar als los klaspakket, indien leerkrachten wel het materiaal willen gebruiken als aanknopingspunt voor hun les over de haven, maar een excursie niet mogelijk is. Zeker in deze coronatijd is dit, met mondneusmaskers en een goede handhygiëne, een interessant alternatief om leerlingen alsnog een meer levensechte en veilige les te bieden.

Inschrijven op de nieuwsbrief

* verplicht in te vullen

Selecteer hieronder "Email" om, conform de AVG wetgeving, toestemming te geven om onze nieuwsbrief naar u te versturen.

Je kan te allen tijde uitschrijven via een link onderaan elke e-mail.

We gebruiken Mailchimp als email tool. Door hieronder op "inschrijven" te klikken geef je aan dat je weet dat je gegevens naar Mailchimp worden verzonden ter verwerking. Leer meer over de privacy inspanningen van Mailchimp'.