Essen & Regio, Voor- en Noorderkempen

21 June 2018

DEMI MORE in Essen opgemerkt door Europees parlement

Met de tentoonstelling ‘Let the Stars Shine’ in het Europees parlement in Brussel willen negen Europarlementariërs de positieve invloed van Europese steun in de regio’s uitlichten en zo dichter bij de burger brengen. Het Interreg Vlaanderen-Nederland project DEMI MORE van Kempens Landschap en de Nederlandse provincie Noord Brabant is één van de 40 geselecteerde internationale projecten die in de schijnwerpers worden gezet.

Hoe kunnen erfgoedsites duurzamer en vooral energie-efficiënter gemaakt worden? Met deze vraag gingen Kempens Landschap en de Nederlandse provincie Noord-Brabant aan de slag. Hieruit ontstond het project DEMI MORE ofwel ‘Demonstration of Energy efficiency by Measurement and Innovation gives MORE’. Dit Interreg Vlaanderen-Nederland project onderzoekt proefondervindelijk welke innovatieve toepassingen gebruikt kunnen worden om monumenten te verduurzamen.

Co Kempens Landschap.jpg

In 2016 ging DEMI MORE van start en de eerste resultaten worden stilaan zichtbaar. Op vier domeinen van Kempens Landschap worden momenteel innovatieve technieken uitgetest, veelal in beschermd erfgoed. “Met dit project laat Kempens Landschap zien dat monumenten ook hun steentje kunnen bijdragen aan een beter klimaat,” vertelt gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap Peter Bellens. ”In kasteeldomein Hof ter Linden in Edegem werden de binnenmuren van een koetshuis afgewerkt met een isolerende bepleistering met aerogel. In domein Roosendael in Sint-Katelijne-Waver werden twee brandstofcellen geïnstalleerd. In de lichtstraat in het dak van de douaneloods in Essen worden transparante BIPV-panelen geïntegreerd. En op het molendomein van de Beddermolen in Westerlo wordt tijdens de restauratie een innovatieve isolatietechniek voor rieten daken gebruikt en zullen amorfe linten zorgen voor verwarming.”

Het project werd mogelijk gemaakt door Europese steun van Interreg Vlaanderen-Nederland. De gebruikte technieken zijn vaak nog erg kostbaar en de toepassing van deze technieken kan niet van de grond komen zonder subsidie vanuit Europa. Ook zijn sommige hoog-innovatieve technieken nog onvoldoende marktrijp. In het DEMI MORE project is er ruimte voor proefopstellingen om de technieken op punt te stellen.

Door projecten zoals DEMI MORE kunnen die technieken dan stilaan doorstromen naar de particuliere markt zodat iedereen van deze nieuwe toepassingen gebruik kan maken.