Economie

12 March 2020

Greenwall mag zich Dé Mini-onderneming van Antwerpen noemen

Zes Antwerpse miniondernemingen verdedigden in het Provinciehuis hun businessconcept in de vorm van een spannende wedstrijd. De jury, die bestond uit experten van de Provincie, BNP Paribas Fortis, Voka Kempen-Mechelen, Deloitte, Stad Antwerpen en Vlajo Hoger Onderwijs, stelde de deelnemende teams kritische vragen en oordeelde uiteindelijk dat Greenwall het ticket naar de Vlaamse finale meest verdiende.

Deze leerlingen van 5 economie pakken het probleem van luchtzuiverheid aan in hun stadsschool en bedachten een irrigatiesysteem met zuiverende planten om aan de muur te hangen. Ze werkten hiervoor samen met de leerlingen van STEM en die van het tweede middelbaar binnen het vak techniek. Hun ambitie reikt ver. Ze willen van elke school een groene, zuivere school maken.

Greenwall mag op woensdag 6 mei deelnemen aan de Vlaamse finale van de wedstrijd ‘Dé Mini-onderneming van het Jaar | 2020’ in Brussel. Of Greenwall ook de Vlaamse eer mag verdedigen einde juli tijdens de Europese finale in Portugal komen we op zaterdag 9 mei tijdens de ‘Vlajo Awards’ in Walibi te weten.
 

Ondernemerschap ervaren

Vlajo wil talent creatief ontwikkelen en daagt daarom leerlingen uit het secundair onderwijs uit om een Vlajo Mini-onderneming op te richten. Voor de loop van één schooljaar runnen jongeren in kleine teams een eigen bedrijfje.

Ze verdelen functies, kiezen een product of dienst via brainstormen, doen aan marktonderzoek, zoeken aandeelhouders, ontwikkelen een marketingstrategie om hun product te commercialiseren en voeren ten slotte de boekhouding. Deze ervaring leert hen ondernemende vaardigheden bij zichzelf ontdekken en ontwikkelen, zoals initiatief nemen, samenwerken, problemen oplossen, creatief zijn, leiding geven, enz. Dit schooljaar nemen maar liefst 216 Antwerpse teams deel aan het programma Vlajo Mini-ondernemingen. 

Mini-ondernemingen is een initiatief van Vlajo en wordt ondersteund door de Provincies, Voka en BNP Paribas Fortis.

Greenwall van Koninklijk Lyceum Antwerpen nam het op tegen:

7Concrete – Sint-Lievenscollege Antwerpen – handgemaakte betonnen decoratieve schalen

Cofent – Mater Salvatorisinstituut Kapellen – ecologische koffie en bemesting afkomstig van de schil van koffiebonen

Ex-Straw-Dinary – College Hagelstein Sint-Katelijne-Waver – herbruikbare rietjes voor minder plastic in de oceanen

QweaR – PiusX Antwerpen – kleding die elke dag een positieve quote weergeeft via een QR-code

REtui – Koninklijk Lyceum Antwerpen – handgemaakte etuis van reststoffen i.s.m. een verzorgingstehuis