In de pers

25 September 2018

VILT: Vernieuwde Hooibeekhoeve zet in op streekbeleving

De Hooibeekhoeve in Geel experimenteert op het veld en in de stal om melkveehouders nieuwe inzichten bij te brengen. Het provinciaal praktijkbedrijf doet ook aan landbouweducatie. Vanaf februari volgend jaar zullen bezoekers naast de moderne landbouw ook geïnspireerd worden door het omliggende landschap. Hoe het landschap in jouw buurt er vandaag uit ziet, hangt in grote mate af van de vroegere én huidige landbouwactiviteiten. Veel mensen zien die link niet meer. Dankzij een LEADER-project kan de vernieuwde Hooibeekhoeve het streekverhaal meer in de kijker te plaatsen.

De Hooibeekhoeve steekt zichzelf in een nieuw streekjasje en zet daarbij de verhalen uit het Kempisch domein centraal. De proefboerderij van de provincie Antwerpen wil burgers dichter bij het landschap brengen waarin zij wonen, werken, spelen, fietsen, … en waarbinnen landbouw nog steeds een belangrijke rol speelt. De link tussen landbouw en landschap wordt niet altijd meer gelegd, terwijl de witte melkveeboerderijen en de vele maïs- en graslandschappen typerend zijn voor het Kempisch domein.

Gedeputeerde voor Platteland Peter Bellens: “Dankzij het LEADER-project Platteland Royal kunnen we in de vernieuwde Hooibeekhoeve de klemtoon leggen op streekbeleving. We willen zowel binnen als buiten toevallige passanten en bezoekers onderdompelen in de rijke landbouwcultuur en natuur van dit stukje Kempen. We werken hiervoor samen met een ontwerpbureau dat op een creatieve en doordachte manier het streekverhaal zal integreren in de vernieuwde Hooibeekhoeve, van bij het onthaal tot in de polyvalente ruimte. Voor de realisatie zullen zij geholpen worden door de leerlingen schrijnwerkerij van het Sint-Jozefinstituut. In februari 2019 moeten de ruimtes klaar zijn om de eerste bezoekers te ontvangen.”

Wie de toekomstige Hooibeekhoeve bezoekt, zal meegezogen worden in een combinatie van verhalen over de moderne landbouw en het Kempisch domein. Die combinatie wordt bewust gemaakt. Gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé: “Hooibeekhoeve is er in geslaagd om de afgelopen tien jaar meer dan 25.000 bezoekers dichter bij de moderne landbouw te brengen. Door de strategisch keuze om het streekverhaal te integreren in en rond het vernieuwde gebouw, kunnen we ook dat verhaal dichter bij onze bezoekers brengen. Hiermee breidt Hooibeekhoeve zijn voortrekkersrol uit van landbouw naar landschap en zullen zij nog meer mensen weten te prikkelen en boeien.”

Door de deelname van Hooibeekhoeve aan Dag van de Landbouw konden bezoekers een eerste keer kennismaken met het nieuwe streekverhaal. Je kon er luisteren naar de verhalen van streekgidsen, of slenteren langs streekfoto’s en gedichten. Publiekstrekker was het ‘Lekkers met Streken’-terras, waar je kon proeven van hoeve-ijs, vlees, fruitsap, streekbier en veel meer.