In de pers

13 May 2019

VILT: Vernieuwde Hooibeekhoeve zet deuren terug open

Het provinciale praktijkbedrijf Hooibeekhoeve in Geel zwaait na een jaar en een half – en een grondige renovatie – opnieuw de deuren open voor scholen, verenigingen en alle andere geïnteresseerden. “Alle bezoekers worden voortaan ontvangen in een splinternieuwe infrastructuur vol streekelementen”, vertelt Ilse Van den Broeck, directeur van het praktijkbedrijf. “Vanaf zaterdag 11 mei kan iedereen het nieuwe gebouw komen ontdekken.” Met een budget van 1,2 miljoen euro werd geïnvesteerd in nieuwe kantoren en vergaderzalen, een nieuwe educatieve ruimte en energiezuinige maatregelen waardoor het gebouw voldoet aan de BEN-standaarden (bijna-energie-neutraal).

Meer dan 2.000 leerlingen en andere bezoekers zakken jaarlijks af naar het provinciale praktijkbedrijf Hooibeekhoeve in Geel voor een boerderijbezoek, een plattelandsactiviteit, een vergadering of een of ander evenement. Voortaan wacht hen een warm onthaal in de vernieuwde gebouwen. De publieke ruimtes zijn ontworpen op maat van de bezoekers en voorzien van wifi en allerhande audiovisuele materialen. Gedeputeerden Kathleen Helsen en Ludwig Caluwé kregen de eer om het gebouw feestelijk te openen. Geen traditioneel lintjes-knippen deze keer, de gedeputeerden plaatsten samen de laatste fotopanelen in de nieuwe educatieve ruimte.

En het zijn niet enkel fotopanelen die de bezoeker meetrekken in het verhaal van de Hooibeekhoeve. In verschillende ruimtes komen unieke streekelementen terug: van foto’s tot citaten en een historische tijdlijn. “Daarmee willen we ook een stukje geschiedenis meegeven,” vertelt gedeputeerde voor Plattelandsbeleid Kathleen Helsen. “De Hooibeekhoeve is een modern melkveebedrijf en onderzoekscentrum. Maar als wij hier vandaag melk produceren en voedergewassen telen, heeft dat alles te maken met het vruchtbaar maken van de zandgrond dat van de geschiedenis van het Koninklijk Domein de Hooibeekhoeve deel uitmaakt.” Als onderdeel van het LEADER-project Platteland Royal werd die onafscheidelijke link tussen landbouw en landschap in de vernieuwde Hooibeekhoeve extra in de verf gezet.

Nu de bouwwerken achter de rug zijn en de inrichting voltooid is, is de Hooibeekhoeve volledig klaar om weer diverse groepen te ontvangen. “Op de Hooibeekhoeve bruist het normaal van de activiteit en dat hebben we het voorbij jaar gemist”, reageert gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé. “Maar het wachten wordt beloond.” De twee gedeputeerden zijn vooral erg tevreden dat de Hooibeekhoeve zijn belangrijke educatieve rol opnieuw kan opnemen. “Het is belangrijk dat we leerlingen laten kennismaken met de werking van een modern landbouwbedrijf”, vindt Ludwig Caluwé. “Waar we vroeger vaak botsten op onze beperkte capaciteit, hebben we nu geïnvesteerd in infrastructuur op maat van de verschillende doelgroepen. Voortaan kunnen we elke groep – groot of klein, jong of oud – optimaal ontvangen.”

Het vernieuwde gebouw beschikt over twee grote vergaderzalen met zicht op de velden, een foyer voor recepties, een aanpasbare educatieve ruimte en een projectruimte met een magneetwand. Speciaal voor de landbouwstudenten zijn er twee nieuwe leslokalen en voor kleuterklasjes die op bezoek komen, is er aangepaste sanitair. “Alle ruimtes kunnen afzonderlijk of in combinatie gehuurd worden, dat maakt van de Hooibeekhoeve de geschikte locatie voor elk klein of groter evenement. Het mooie uitzicht en de gezonde buitenlucht krijg je er gratis bij”, besluit Ludwig Caluwé.