In de pers

5 November 2013

VILT: Streekproducten als kans voor Antwerpse ondernemers

Kiezen voor producten uit eigen streek zit in de lift en dat creëert voor elke ondernemer een enorme opportuniteit. Met die boodschap nodigen de provincie Antwerpen en UNIZO geïnteresseerden uit op een infosessie met praktische tips over het gebruik en de aanpak van lokale producten in de bedrijfsvoering. “De uitdrukking ‘denk globaal, handel lokaal’ is meer dan ooit van toepassing”, aldus gedeputeerde Ludwig Caluwé.

De consument kiest meer en meer voor producten uit de eigen streek. Deze producten weerspiegelen authenticiteit, maar zijn eveneens bijzonder eigentijds en hip. "Als ondernemer is het belangrijk om volop mee te gaan in deze trend", stelt UNIZO. Niet alleen de lokale handelaar of horeca-ondernemer, maar ook de grotere supermarkt, KMO, multinational of elke andere actieve ondernemer kan inspelen op de consumentenvraag naar producten uit eigen streek.

Daarom organiseren de provincie Antwerpen en UNIZO vier infosessies voor alle geïnteresseerde ondernemers. De eerste vindt woensdagavond plaats bij Veiling Hoogstraten. De andere gaan door in Mechelen (3 december 2013), Kasterlee (12 maart 2014) en Antwerpen (21 mei 2014).

De provinciaal adviseur hoeve- en streekproducten, Ruben Boonen, geeft een antwoord op een aantal veel voorkomende vragen. Hij licht toe hoe je op een slimme manier lokale producten kan gebruiken om je bedrijf sterker in de markt te positioneren. Veilingdirecteur Gaston Opdebeeck illustreert hoe Veiling Hoogstraten groot kan zijn met zoiets klein als een aardbei. Ondernemers getuigen over hun ervaring met lokale producten en tijdens een afsluitend netwerkmoment kan kennis uitgewisseld worden.

Gedeputeerde Ludwig Caluwé tekent present op de eerste infosessie: "Als provincie zetten we sterk in op hoeve- en streekproducten. Velen weten niet welke meerwaarde deze producten voor hun bedrijf kunnen betekenen of hoe ze er mee aan de slag kunnen. Deze infomomenten helpen de ondernemers om met deze lokale producten aan de slag te gaan en op die manier te investeren in de identiteit van hun bedrijf en hun omgeving."

Tijdens de infosessies worden een aantal handige hulpmiddelen aangereikt zodat de ondernemers gemakkelijk zelf aan de slag kunnen met lekkers uit eigen streek. "Door als ondernemer te kiezen voor lokaal geproduceerde producten, investeer je in de economische ontwikkeling van de hele regio", benadrukt Caluwé nog.

Meer info & inschrijven: Infosessie hoeve- en streekproducten