In de pers

4 December 2019

VILT: Antwerpen brengt landbouw en kinderen dichterbij

Provincie Antwerpen lanceerde op maandag 2 december de website bezoekdeboerderij.be. Scholen, verenigingen of andere groepen kunnen via de website na enkele muisklikken een boerderijbezoek boeken. Ze kunnen kiezen tussen 45 boerderijen actief in (melk)veehouderij en (glas)tuinbouw die geografisch gezien mooi verspreid zijn over de provincie. Er is een aanbod voor kleuters, lagere en secundaire scholen. Een delegatie van 51 leerlingen van het eerste leerjaar van de Lintse school Mater Christi testte alvast het aanbod van Gasthuishoeve Boshoek in Hove uit.
 

“Met de lancering van de website www.bezoekdeboerderij.bewil provincie Antwerpen de aanpak van landschapseducatie te professionaliseren”, vertelt gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé. “Het uitbouwen en ondersteunen op provinciaal niveau van een lerend netwerk van boerderijen die aan landbouweducatie voor kleuters, lager en/of secundair onderwijs doen, is daarbij cruciaal.”

Op de website vind je het huidige provinciale aanbod. Na de lancering is het de bedoeling om nog meer boerderijen te laten aansluiten. “Hoe meer mensen op een positieve manier in contact komen met landbouwers, hoe groter het draagvlak voor landbouwactiviteiten. De sector vaart dus ook zelf wel bij verbredingsactiviteiten zoals educatie”, aldus Caluwé.

Praktijk- en voorlichtingscentrum Hooibeekhoeve brengt landbouwers samen in een lerend netwerk waar ze kennis en ervaringen kunnen uitwisselen. Hooibeekhoeve speelt zo in op veranderingen en vernieuwingen in het onderwijsveld. Samen met landbouwers en scholen bekijkt Hooibeekhoeve hoe ze met vernieuwende onderwijsmethoden aan de slag kunnen gaan binnen een landbouwcontext. Zo ondersteunen ze enerzijds landbouwers om hun educatief aanbod nog beter af te stemmen op de noden van het onderwijs. Anderzijds reiken ze leerkrachten een educatief kader aan. Het streefdoel is om een boerderijbezoek op maat van het bedrijf én op maat van de bezoekers aan te bieden. Een tevreden leerkracht zal elk schooljaar opnieuw een boerderijbezoek inplannen. “Het is mooi om te zien hoe onze leerlingen hier op de boerderij bijleren zonder dat ze het zelf beseffen”, zegt leerkracht Gert Hellemans van Mater Christi. “Hier leren ze al doende terwijl ze spelen of helpen op de boerderij, waardoor de leerstof goed blijft hangen.”

Landbouwer Herman Moons nam melkveebedrijf Gasthuishoeve Boshoek in Hove in 1988 over. Echtgenote Kathleen Janssen werkt deeltijds mee op de boerderij en hun twee zonen steken voor en na hun studies ook een handje toe. Kathleen deed veel ervaring op met kinderen door verjaardagsfeestjes te organiseren op de boerderij.

Vanaf maandag 2 december kunnen geïnteresseerde scholen hun bezoek aan Gasthuishoeve Boshoek en 44 andere boerderijen in provincie Antwerpen gemakkelijk boeken via www.bezoekdeboerderij.be. Ook voor boerderijen die zelf een website hebben, is het gemakkelijk dat hun bedrijf terug te vinden is op een website die het hele aanbod in provincie Antwerpen bundelt. Leerkrachten en andere potentiële bezoekers vinden door het nieuwe educatieve landbouwplatform dan weer sneller wat ze zoeken.