In de pers

5 July 2016

Made in Kempen: Nieuw relatiegeschenk van provincie is van Kempense makelij

Buitenlandse bezoekers van het Antwerpse provinciebestuur ontvangen de komende jaren ‘Het Gulden Boeksken’. Het ontwerp van Els Janssens uit Meer kwam als laureaat uit de bus tijdens een ontwerpwedstrijd. “Dit is iets om me opnieuw op de kaart te zetten”, reageert ze blij verrast.

Het provinciebestuur ging onlangs op zoek naar een gepast relatiegeschenk voor een officieel bezoek of ontvangst en organiseerde daarvoor een wedstrijd. Uit de 25 inzendingen werden 4 ontwerpen geselecteerd voor de 2de ronde. Uiteindelijk koos de jury voor Het Gulden Boeksken van Els Janssens, een 39-jarige industrieel ontwerper die afkomstig is van Vosselaar maar nu haar werktafel in Meer-Hoogstraten heeft staan.

Originaliteit

Het ontwerp is gebaseerd op het boek ‘Hoe men schilder wordt’ van Hendrik Conscience, dat de bijnaam ‘Een gulden boeksken vol waardigheid, wijsheid en leering’ kreeg. Het vertelt de levensloop van de Antwerpse schilder Edward Dujardin, die ook de boeken van Conscience illustreerde. Het boekje bevat het eigenlijke geschenk: een zilveren fotohouder in de vorm van een traanvormige diamant. Het wordt geleverd samen met een wenskaart, waar een persoonlijke boodschap aan de ontvanger op geschreven kan worden.

Gedeputeerde Ludwig Caluwé: “De jury heeft dit ontwerp gekozen omdat het er qua originaliteit tussenuit sprong. Er hangt een sterk verhaal aan vast en past perfect binnen het concept en symboliek van relatiegeschenken.”

“Het is heel leuk dat mijn ontwerp is gekozen. Ik ben nu mijn weg aan het zoeken om dit voltijds te kunnen gaan doen”, zegt Els Janssens, die haar diensten aanbiedt onder de naam Atelier Rozemarijn. Een deel van de productie, namelijk het boekbinden, gebeurde bij Amival in Turnhout. De eerste bestelling omvatte een 80-tal exemplaren. Tijdens de agromissie naar China begin september zullen de eerste ‘boekskens’ worden overhandigd.

PAUL HUYSMANS