In de pers

20 April 2017

Made in Antwerpen: Nieuw provinciehuis verrijst aan skyline Antwerpen

Het nieuwe provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei, een ontwerp van architect Xaveer De Geyter (XDGA architecten), verrijst stilaan aan de Antwerpse skyline.

In oktober 2014 startte het bouwconsortium Democo-Denys de ruwbouw. 2,5 jaar later is het gebouw opgetrokken tot de 11de verdieping en staat het voor een knap staaltje vakmanschap.
In de loop van 2018 zal het klaar zijn. Dit markante gebouw is gekenmerkt door een zwenking in het 58 meter hoge torengebouw en driehoekige ramen.

Die vorm is ook functioneel: door het gebouw te laten wegdraaien valt er geen schaduw op de naastgelegen gebouwen. Zo komt er minder zon, maar meer noorderlicht binnen op de grote open verdiepingen.

Rondom komt een gloednieuw openbaar park.

Het nieuwe provinciehuis zal een gelijkvloers en 14 verdiepingen tellen. Het massieve hoofdgebouw staat kruiselings bovenop een glazen paviljoen in het park. Het wordt uitgerust met 620 werkplekken voor 730 kantoorwerkers van de centrale administratie en de provinciale beleidsorganen. Niemand zal nog een ‘eigen bureau’ hebben. Het wordt een inspirerend visitekaartje voor een moderne en efficiënte administratie. In een halfverzonken verdieping worden een publiek auditorium, raadzaal, tentoonstellingsruimte en lobby ondergebracht. Op de eerste verdieping komen polyvalente ruimten.
Het vroegere provinciehuis toonde heel wat gebreken en daarom koos het provinciebestuur bij het ontwerp meteen voor een voorbeeldfunctie. Het nieuwe provinciehuis wordt een volledig passief, compact en duurzaam gebouw dat ruimschoots zal voldoen aan alle moderne eisen op vlak van energie, comfort, toegankelijkheid en veiligheid.
Zondag 7 mei tijdens “Open Wervendag”, een initiatief van de Confederatie Bouw, kan je tussen 10 en 17 uur een rondleiding volgen. Die gaat langs het gebouw, door het congresgebouw met raadzaal en auditorium, het restaurant met terras en een kantoorverdieping. Inschrijven vooraf is niet nodig. Meer info: www.provincieantwerpen.be/provinciehuis

Naast de provinciehuis nieuwbouw kunnen ook twee renovatiewerven van het Antwerpse provinciebestuur bezocht worden: de podiumzaal van cultuurhuis de Warande in Turnhout en de dienstenwoning – een 100-jarige cottage – in het Arboretum Kalmthout.

Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Patrimonium: “De provincie investeert in haar patrimonium om een klantvriendelijke en efficiënte dienstverlening te kunnen aanbieden. Bij al onze werven gaat er grote aandacht naar milieuvriendelijke, kostenbesparende en innovatieve bouwtechnieken. Geïnteresseerden kunnen voor het eerst de werf van het nieuwe provinciehuis bezoeken. Door haar open karakter en duurzaamheid, zal dit gebouw een nieuwe thuis zijn voor het moderne provinciebestuur van de 21ste eeuw én een architecturaal icoon aan de Antwerpse skyline.“

Edith Vervliet