In de pers

19 April 2020

Made in Antwerpen: Gedeputeerde Ludwig Caluwé: "Koop zeker nu lokaal in uw eigen buurt."

De provincie Antwerpen lanceert de website www.ikkoopindeprovincieantwerpen.be. Wij hadden een gesprek met gedeputeerde Ludwig Caluwé, bevoegd voor Lokale Economie bij de provincie Antwerpen.

Vanwaar komt het idee voor die nieuwe website?

Ludwig Caluwé: “De coronacrisis heeft ook op handelaars en hun winkels een enorme impact. Alle niet-essentiële winkels, met uitzondering van tuin- en doe-het-zelfcentra die in principe weer mogen openen, moeten ook de komende tijd gesloten blijven. Veel uitbaters van niet-essentiële winkels en horecazaken blijven echter niet bij de pakken zitten en starten met leverings- en afhaalservices, waarbij de maatregelen om het coronavirus in te dijken voorop staan. Toch heeft niet elke handelaar vandaag al een webshop of is het aanbod makkelijk te vinden.”

Jullie hebben dat aanbod nu gebundeld?

Ludwig Caluwé: “Dat klopt, consumenten in de provincie Antwerpen kunnen op de website www.ikkoopindeprovincieantwerpen.be terecht voor dat aanbod per gemeente. We moedigen consumenten aan om nu, meer dan ooit, in hun eigen buurt te winkelen en zo hun lokale economie te ondersteunen. Er bestaan al heel wat lokale webshops, maar niet elke ondernemer krijgt zoiets nu nog snel opgestart. Toch liggen hun activiteiten niet stil; vaak kan je nog goederen afhalen of worden die aan huis geleverd. Lokale besturen maken dat offline- en online-aanbod vaak al wel bekend via hun website en socialemediakanalen, maar nergens vind je al die informatie gebundeld. Via deze website willen we het globale aanbod meer bekendheid geven.”

Is de website enkel bedoeld voor consumenten?

Ludwig Caluwé: “Nee, ook handelaars en lokale besturen kunnen terecht op de nieuwe website. Ze vinden er een overzicht van de steunmaatregelen die de federale en de Vlaamse overheid nemen voor winkeliers die verplicht moeten sluiten tijdens de coronacrisis. Veel stads- en gemeentebesturen pakken daarnaast ook uit met extra initiatieven om hun handelaars te ondersteunen tijdens deze crisis. De website wordt dagelijks geactualiseerd door de provincie Antwerpen, en zal nog verder uitgebreid worden met goede voorbeelden en praktijken en relevante informatie.”

Wat leert u uit deze huidige crisis?

Ludwig Caluwé: “Als provinciebestuur leren wij zelf heel veel uit deze crisis. De uitdagingen maar vooral ook de kansen waar de lokale ondernemers tegenaan kijken, komen in deze uitzonderlijke omstandigheden veel duidelijker aan de oppervlakte. Daar zullen we de komende jaren zeker mee aan de slag gaan in het provinciale detailhandelsbeleid.”

De website www.ikkooplokaalindeprovincieantwerpen.be is een initiatief van de provincie Antwerpen, in samenwerking met de vier andere Vlaamse provincies en Unizo provincie Antwerpen.

BART DE BRUYN