In de pers

19 October 2017

Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen: Coach verenigt handelaars. Hilde De Ridder moet dorpskernen in gemeente mee vorm geven

Hilde De Ridder is detailhandelcoach in Bonheiden. Samen met het lokale bestuur bekijkt ze welke mogelijkheden zich aanbieden voor kleinhandelaars. Wat er nu al wel aan het licht is gekomen, is dat er in de gemeente dringend nood is aan meer horecazaken.

Ik zorg dat de visie van de handelaars aansluit bij de visie die de gemeente hanteert
De detailhandel staat onder druk. Bakkers en beenhouwers worden een zeldzaam ras. Bonheiden wil daarom de dorpskernen aantrekkelijker maken voor zelfstandigen en roept hiervoor de hulp in van een detailhandelcoach van de provincie Antwerpen, en dat is Hilde De Ridder. “Ik zorg ervoor dat de visie van de handelaars aansluit bij de gemeentelijke visie. De link met de dienst Ruimtelijke Ordening is hierbij nooit ver weg”, zegt de coach.

Gedeputeerde van Economie Ludwig Caluwé(CD&V) benadrukt dat handelskernen aantrekkelijker moeten worden. “Gemeenten worstelen met deze materie, ze weten niet precies hoe ze hieraan moeten beginnen.” Ook al zal de coach niet dagelijks in het Bonheidense straatbeeld rondlopen, ze heeft al winkels bezocht en bezorgdheden verzameld tijdens een eerste infoavond. In de toekomst plant ze nog meer bezoeken aan lokale handelaars. “Een deel van mijn werk bestaat uit het bezoeken van lokale middenstanders, een ander deel uit studiewerk op kantoor.”

Volgens schepen van Lokale Economie Karolien Huibers (N-VA) is er in Bonheiden nood aan meer horeca. “We missen bijvoorbeeld nog een grote brasserie, alle voorstellen zijn meer dan welkom”, zegt de schepen. “We hebben al enkele ideeën hoe we deze sector een boost kunnen geven.”

Dat in de toekomst onder handelaars meer moet worden samengewerkt, is ook Wim Slaets van de gelijknamige schoenenwinkel meer dan duidelijk. “Handelaars moeten af van het individueel handelen. Samenwerkingen zijn belangrijker, maar niet makkelijk. Zet vijftig zelfstandigen op een vergadering en je krijgt vijftig verschillende meningen. Ik juich toe dat een coach is aangesteld om de verbondenheid tussen handelaars te vergroten en te promoten.”

Het aanspreekpunt voor Bonheidense handelaars blijft de bevoegde dienst en schepen.