In de pers

20 June 2020

Het Laatste Nieuws: Provincie zet lokaal lekkers in de kijker

De provincie Antwerpen heeft gisteren de aftrap gegeven van de Zomer van de Korte Keten. Onder die noemer organiseren landbouwers, verenigingen, steden en gemeenten de komende maanden tientallen activiteiten om lokaal geproduceerd voedsel in de kijker te zetten. De Vluchtenburghoeve in Aartselaar springt mee op de kar.

De voorbije jaren vond in de provincie Antwerpen telkens een Week van de Korte Keten plaats. Maar nu dat initiatief door de coronacrisis niet kon doorgaan, werd beslist om de hele zomer de verschillende vormen van korteketenverkoop in de kijker te zetten. Het gaat dan onder meer om hoevewinkels, boerenmarkten, plukboerderijen, voedselteams en buurderijen - allemaal verkooppunten waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Nog tot eind september zullen zij verschillende activiteiten organiseren om hun aanbod in de kijker te zetten.

Zelfgemaakt hoeve-ijs
"We willen zoveel mogelijk landbouwers, gemeentebesturen en verenigingen aanmoedigen om hun aanbod op een verfrissende, zomerse en leuke manier te presenteren aan iedereen die wil proeven van lokaal lekkers", zegt gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé (CD&V). "Al die activiteiten bundelen we op de campagnewebsite www.zomervandekorteketen.be. Dat aanbod zal de volgende dagen zeker nog aangroeien, in ieders buurt zal wel iets te beleven zijn."

Een van de hoeves die deelnemen aan de Zomer van de Korte Keten, is de Vluchtenburghoeve in Aartselaar. Daar, in een zijstraat van de N177, wordt al drie generaties lang verse koemelk geproduceerd. In de hoevewinkel kan je terecht voor onder meer melk, rijstpap, eieren, honing, aardappelen, ajuin en zelfgemaakt hoeve-ijs. Met de 39-jarige Inge Cornelis staat intussen al de vierde generatie klaar om het roer over te nemen.

"Voor mij is het al van kinds af aan duidelijk dat hier mijn toekomst ligt", zegt ze. "We beschikken hier ter plaatse over een 80-tal melkkoeien en tien hectare akkers. Het is hard werken, maar ik heb nooit iets anders willen doen."

Terwijl de meeste ondernemers door corona een flinke financiële klap kregen, bleef de hoevewinkel van de Vluchtenburghoeve goed draaien. "We hebben onze omzet zelfs zien stijgen. We zagen hier de afgelopen maanden ongeveer de helft meer mensen. Veel consumenten vonden het veiliger om naar de hoevewinkel te komen dan de drukte van de supermarkt te trotseren. Bovendien bleven bij ons bijna alle producten steeds beschikbaar,. Ten slotte kan je van je bezoek aan onze winkel een gezonde uitstap maken en steun je de lokale economie."

Meer info is te vinden op de website www.zomervandekorteketen.be.

BEN CONAERTS