In de pers

Vragen voor Minister van Binnenlandse Zaken, Antoine Duquesne

10 May 2014

Het Laatste Nieuws: Proefbedrijf test modernste stallen uit

De twee nieuwe stallen van het provinciaal proefbedrijf voor de pluimveehouderij zijn klaar. Het ultramodern complex biedt plaats aan 37.600 vleeskuikens en 31.000 leghennen. De nieuwste technieken voor de sector worden er getest.

Een verluchtingstoren naast de kippenstallen of een extra ruimte die dienst doet als warmtewisselaar. Dde Geelse proefboerderij voor de pluimveehouderij beschikt vanaf vandaag over de nieuwste technologiëen. Een investering van 5 miljoen euro, waarvan de provincie 2,5 miljoen betaalde en Vlaanderen nog eens 1,8 miljoen.

De overige 10 procent pasten pluimveehouders bij. "Dit centrum moet de theorie testen in de praktijk. De richtlijnen voor pluimveehouders veranderen regelmatig door nieuwe ontdekkingen rond dierenwelzijn of energiebesparing", verduidelijkt Johan Zoons. "De invoering van sommige ontdekkingen is niet altijd haalbaar of is erg duur. Wij testen ze daarom in de praktijk." De twee stallen zijn tot in de details uitgerust, soms zelfs met ongeziene apparatuur. Zo is er bijvoorbeeld een automatische sorteermachine die eieren selecteert op schaalkwaliteit. "We hebben overal handwassers geplaatst en douches voor het personeel", vervolgt de directeur. "Bovendien zijn hier twee voetgangerstunnels gebouwd door de stallen. Die tunnels hebben ramen aan alle kanten. Zo blijven bezoekers uit de eigenlijke stal, want dat mag niet voor de hygiëne." Kandidaten moeten evenwel nog wachten. (DVGT)