In de pers

5 December 2018

Het Laatste Nieuws: Proefbedrijf Pluimveehouderij pakt bloedluizen aan

90 procent van de kippenstallen in Noord-West Europa kampt met bloedluizen. Om hiervoor snel een duurzame oplossing te vinden werkt het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel samen met vijf internationale partners.

Dat liefst 90 procent van de kippenbedrijven in Noord-West Europa besmet is met bloedluizen, leidt tot een verlies van meer dan 100 miljoen euro per jaar. Bloedluizen zuigen 's nachts het bloed uit de kippen met bloedarmoede, geen eieren en soms zelfs de dood tot gevolg.

Aangezien schadelijke bestrijdingsmiddelen al geruime tijd niet meer gebruikt worden in de pluimveesector, is er grote vraag naar duurzame alternatieven. "Ondanks 20 jaar doorgedreven onderzoek door het Proefbedrijf Pluimveehouderij (het onderzoekscentrum voor pluimvee van de provincie Antwerpen, red.) is er geen enkele duurzame bestrijdingsmethode . Daarom gaan we vandaag niet langer op zoek naar het ultieme bestrijdingsmiddel, maar wel naar de ultieme combinatie van bestrijdingsmethoden. Uit de eerste onderzoeksresultaten blijkt alvast dat we door de sterkste methoden te combineren bloedluizen veel efficiënter kunnen bestrijden dan met eender welk afzonderlijk middel", zegt gedeputeerde voor landbouw Ludwig Caluwé (CD&V).

Wereldwijd zijn ook andere onderzoeksinstellingen los van elkaar op zoek naar die meest ultieme combinatie. Het Proefbedrijf Pluimveehouderij is er nu in geslaagd om vijf van die internationale onderzoeksinstellingen te verenigen in één groot Interreg-project 'Mite-control'. "Zo kunnen we veel sneller resultaten boeken", besluit Ludwig Caluwé. De volgende vier jaar gaat het Proefbedrijf Pluimveehouderij samen met de vijf partners aan de slag. Finaal zullen de succesvolle strategieën ook uitgetest worden bij pluimveehouders in Vlaanderen, Frankrijk en Groot-Brittannië. Geïnteresseerde pluimveehouders kunnen zich kandidaat stellen bij het Proefbedrijf Pluimveehouderij. (WDH)