In de pers

13 September 2018

Het Laatste Nieuws: Logistiek paradepaardje op komst

Het wetenschapspark van de Universiteit Antwerpen in Niel krijgt er over twee jaar een flinke troef bij. Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen gaan er een demonstratiecentrum bouwen dat focust op logistiek.

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) ging vorig jaar op zoek naar een geschikte locatie voor de bouw van een demonstratie- en belevingscentrum. Bedoeling is dat daar de logistieke innovaties van Vlaamse bedrijven in de kijker worden gezet, te vergelijken met wat Kamp C in Westerlo doet voor de bouwsector. Uiteindelijk viel de keuze van het VIL op de terreinen van het wetenschapspark van de Universiteit Antwerpen aan de Galileilaan in Niel. Daar wordt tegen de zomer van 2019 gestart met het bouwen van een 'landmarkgebouw' dat de naam 'LOG!Ville' krijgt.

Op maat gemaakt

"Met de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen hadden we een voorstel gedaan voor het bouwen van een op maat ontwikkeld en gemaakt gebouw in het wetenschapspark", zegt gedeputeerdevoor Economie en voorzitter van POM Antwerpen Ludwig Caluwé (CD&V). "Ik ben verheugd dat we dit demonstratie- en belevingscentrum, uniek in Vlaanderen, naar onze regio halen. Niet alleen de centrale ligging, ook de aanwezigheid van andere innovatieve bedrijven gaven de doorslag voor de locatiekeuze."

Video walls

'LOG!Ville' komt er terecht in een omgeving van innovatieve start-ups, spin-offs, kmo's en multinationals. Met de incubator Darwin zijn er bovendien gemeenschappelijke faciliteiten voorzien, zoals vergaderinfrastructuur, onthaal en cafetaria. "'LOG!Ville' zal zelf minstens 2.000 vierkante meter groot zijn en wordt opgetrokken aan het begin van de Galileilaan", zegt Luc Broos, algemeen directeur van POM Antwerpen. "Het bevat onder meer een virtueel gedeelte van 600 vierkante meter met video walls, skyboxen en simulatoren. Verder voorzien we in een testruimte, een magazijngedeelte en een aantal kantoren en vergaderzalen."

5,2 miljoen euro

'LOG!Ville' moet uitgroeien tot hét paradepaardje van de logistieke sector in Vlaanderen. "Binnen- én buitenlandse bedrijven uit de logistiek en aanverwante sectoren zullen hier hoogwaardige logistieke toepassingen van de toekomst kunnen komen ontdekken", zegt Caluwé. "We hebben in ons land heel wat logistieke bedrijven, maar de innovaties in de sector bereiken hen slechts met moeite. 'LOG!Ville' moet daar mee verandering in brengen. De zaken die hier gedemonstreerd worden, zullen bovendien nadien ook worden getoond in andere provincies."

Het totaalproject is begroot op 5,2 miljoen euro, waarvan POM Antwerpen en VIL respectievelijk 1,9 miljoen en 680.000 euro voor hun rekening nemen. De rest van het bedrag wordt gesubsidieerd. Het gebouw zou eind april 2020 gebruiksklaar moeten zijn.

BEN CONAERTS