In de pers

14 November 2017

Het Laatste Nieuws: Infopunt promoot werken over de grens

In Kapellen heeft VDAB, samen met zijn Nederlandse tegenhanger en het Antwerpse provinciebestuur, een Grensinfopunt geopend. Werkzoekenden kunnen er terecht voor informatie over werken in Nederland. Momenteel zijn er meer dan 1.600 Nederlandse vacatures in te vullen.

Kapellen, Wuustwezel, Essen en Kalmthout grenzen aan Nederland, maar toch kijken veel inwoners van onze regio voor hun job in de richting van Antwerpen. "In 2015 pendelden 10.704 inwoners van de provincie Antwerpen naar Nederland om er te werken. In tegenovergestelde richting trokken 3.862 inwoners van Nederland naar hun werkplek in de provincie Antwerpen.

Wie naar Hasselt, Antwerpen of Brussel trekt om er te gaan werken, krijgen te maken met verkeersprobemen. "Het kan veel simpeler. Je bent sneller in Nederland", zegt provinciaal gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V). "Als mensen worden aangemoedigd om
net over de grens te gaan kijken, moeten ze ook over de juiste informatie beschikken. Daarom hebben we het GrensInfoPunt opgericht."

Een eerste GrensInfoPunt binnen onze provincie opende enkele dagen geleden in Kapellen. Vrijdag gaat een tweede GIP van start in Turnhout. "Werknemers kunnen er informatie inwinnen over de aspecten van werken over de grens, zoals arbeidsvoorwaarden, belastingen en sociale zekerheid", vult Bjorn Cuyt aan, directeur VDAB. Over de grens is vooral vraag naar administratieve medewerkers, informatici en onderhoudsmecaniciens. Die kunnen er onmiddellijk aan de slag met een voltijds contract van onbepaalde duur.

Misverstanden

Hoewel het vrije verkeer van diensten in de Europese Unie ervoor zorgt dat iedere EU-burger mag werken waar hij wil, is het nog altijd niet evident om buiten de landsgrenzen te solliciteren. "Een groot deel berust op het gebrek aan informatie over de voor- en nadelen van werken in Nederland. Vooral op het gebied van sociale zekerheid, belastingen en pensioenen zijn er veel misverstanden. Hierover willen we duidelijkheid verstrekken. Als we goed geïnformeerde mensen kunnen aanmoedigen om de stap te wagen, is het project geslaagd. Een goede job in Nederland is soms al te vinden op nauwelijks tien kilometer over de grens.

"Daarnaast zijn er nog de economisch bloeiende Nederlandse regio's richting Eindhoven, Tilburg, Breda, Roosendaal of Bergen-op-Zoom", zegt provinciaal coördinator Bert Serneels. De voorbije maanden is sterk ingezet op de opleiding van VDAB-consulenten om hun expertise in het GrensInfoPunt te kunnen aanbieden.

Het Grensinfopunt van Kapellen is gevestigd in de Werkwinkel op het Gemeentelijk Administratief Centrum aan de Antwerpsesteenweg 130, tel: 03/660.12.20.
Het is ook per e-mail bereikbaar.

JEF VAN NOOTEN & FONS SCHRYVERS