In de pers

28 November 2017

Het Laatste Nieuws: Havencentrum verhuist naar Droogdokkensite

Het Havencentrum bouwt een nieuw belevingscentrum dichter bij de stad. Het kiest voor een verhuis van de huidige site in Lillo naar de Droogdokkensite tegenover het Havenhuis en naast het toekomstige Maritiem museum. De nadruk komt te liggen op educatie en entertainment.

Het Havencentrum in Lillo verhuist in 2022 naar de Droogdokkensite op het Eilandje. Het centrum brengt al sinds eind de jaren '80 jongeren en geïnteresseerden naar de wereld van de haven van Antwerpen. Jaarlijks krijgt het centrum 40.000 bezoekers over de vloer. Met een verhuis hopen stad en provincie dat bezoekersaantal op te krikken tot 100.000. Voor het vooronderzoek en de bouw van het nieuwe Havencentrum trekt de provincie 8,5 miljoen euro uit. Het moet een belevingscentrum worden waarin vooral ingezet zal worden op edutainment: educatie met het nodige entertainment en aandacht voor jobmogelijkheden in de haven. "Onze missie is het maatschappelijk draagvlak voor de haven te versterken. Daarbij willen we de interesse bij jongeren opwekken en hen jobkansen tonen", zegt voorzitter van het Havencentrum Ludwig Caluwé.

Centrale ligging

De locatie voor het nieuwe centrum is niet toevallig gekozen. "Het centrum komt naast het toekomstige Maritiem museum te liggen, vlakbij het Havenhuis. Samen vormt dat een mooie symbiose en vindt je alle facetten van de haven op een boogscheut van elkaar", vertelt havenschepen Marc Van Peel (CD&V).

Tegelijk ligt het centrum dichter bij de binnenstad waardoor het vlotter bereikbaar is.
De start van de bouw is gepland in 2020, zodat het Havencentrum tegen Pasen 2022 de deuren kan openen.

ADA