In de pers

20 August 2021

Het Laatste Nieuws: Antwerps provinciehuis scoort uitstekend op duurzaamheid: “Nu ook wereldwijd bevestigd dat gebouw neusje van de zalm is”

‘Building Research Establishment Environmental Assessment Method’ oftewel BREEAM. Een mondvol voor een internationale methode die gebouwen screent op duurzaamheid. Het nieuwe provinciehuis van Antwerpen - dat in 2019 in gebruik werd genomen - kreeg de score ‘uitstekend’ volgens BREEAM. “Ons provinciehuis kan lange tijd meegaan en is technologisch klaar voor de toekomst.”

Het nieuwe provinciehuis aan het Harmonie- en Konink Albertpark met de intussen iconische driehoekige ramen - niet toevallig het logo van de provincie Antwerpen - is een ontwerp van de Brusselse XDGA-architecten. Voor de stabiliteit werd beroep gedaan op Bollinger + Grohmann uit Parijs en de duurzame technieken zijn het werk van het Belgische Studiebureau Boydens. Het gebouw werd gerealiseerd door het aannemersconsortium Democo-Denys waaronder meer dan honderd onderaannemers werkzaam waren. Sinds 2019 is het gebouw ook in gebruik door de provincie.

Eerder dit jaar kreeg het provinciehuis ook al het Belgisch passiefhuis-certificaat en het Vlaams certificaat voor bijna-energieneutraal (BEN). Met deze derde duurzaamheidsprijs van BREEAM - erkend in meer dan tachtig landen - is nogmaals bewezen hoe duurzaam het gebouw is.

Negen criteria

BREEAM beoordeelt negen criteria en is wereldwijd de meest gebruikte methode voor het bepalen van de duurzaamheidsprestatie van gebouwen. Het gaat om management, energie, gezondheid en welzijn, transport, water, materialen, afval, grondgebruik en ecologie en vervuiling. Om de beoordeling ‘uitstekend’ te krijgen, moet je op al die vlakken samen gemiddeld 70% behalen. Het provinciehuis scoorde in totaal 73,8%. Op het vlak van management werd zelfs 90% behaald.

“Vooral dat laatste is een opsteker voor al onze medewerkers”, zegt provinciaal gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V), bevoegd voor onder meer logistiek en patrimonium. “Wat duurzaamheid en energiezuinig bouwen betreft, is nu ook wereldwijd bevestigd dat het nieuwe provinciehuis het neusje van de zalm is. Het gebouw is kwaliteitsvol gebouwd, kan lange tijd meegaan en is technologisch klaar voor de toekomst. We hopen hiermee heel wat bedrijven en overheden te inspireren om ook nieuwe en duurzame bouwtechnieken te gebruiken.”

Sander Bral