In de pers

3 February 2017

Geldvretende pinguïn wint prijs voor GIB

De zesdejaars boekhouden-informatica van het Gemeentelijk Instituut Brasschaat (GIB) mogen zich de beste junioronderneming noemen. Ze wonnen van 33 andere miniondernemingen, die in winkelcentrum Promenade in Kapellen hun waren verkochten.

Winkelcentrum Promenade kreeg er vorig weekend 34 tijdelijke verkooppunten bij. De leerlingen van miniondernemingen uit meer dan twintig middelbare scholen in de regio presenteerden er hun producten.

Het was al de dertiende keer dat Promenade onderdak verschafte aan jongeren die via hun school, de provincie en de vzw Vlaamse Jonge Ondernemingen de kans krijgen vroegtijdig hun ondernemerschap uit te proberen.

De miniondernemingen presenteerden een ruime waaier producten van geschenkartikelen, modeaccessoires, huisdecoratie en zelfontworpen T-shirts tot snoepmanden, spaarpotten en digitale snufjes. De prijs Beste Vlajo Junioronderneming ging dit jaar naar de minionderneming van het GIB.

De leerlingen noemden hun minionderneming Monemals. Laura Van Herck, Maria Terechtechenko en Ciaran Vinken ontvingen de onderscheiding uit handen van gedeputeerde Ludwig Caluwé.

Money animals

Na de euforie van de overwinning bleven de winnaars vol lof uitweiden over hun minionderneming met spaarpotten in de vorm van een pinguïn. “De naam is eigenlijk een samentrekking van money en animals. Het gaat echt om een spaarpot en die dient om geld in te stoppen. Omdat we het de vorm gaven van een dier, kwamen we uit op animals. Dat vloeide samen tot Monemals en omdat die naam goed in de mond ligt, hebben we die behouden”, zegt Lauro Van Herck.
“Het is op het eerste gezicht misschien niet het meest fancy product, maar we geloofden er rotsvast in. Alles wat te maken heeft met deze speciale spaarpot hebben we zelf gedaan. Dat begon al met het ontwerpen van het prototype. Ook het uitzagen van de onderdelen, het beschilderen van de spaarpotten en het promoten deden we zelf”, zeggen Maria Terechtechenko en Ciaran Viken van de spaarpottenonderneming.

Ook lerares bedrijfskunde Britt Thijssen deelt in de vreugde. “Als jonge leraar ben je natuurlijk gelukkig met dit resultaat. Eigenlijk moeten we twee keer blij zijn. De klas van de winnaars was dit jaar goed voor twee miniondernemingen. Monemals werd beste onderneming en Glo Up, de onderneming van de andere leerlingen van diezelfde klas, werd tweede.”
De prijs voor de beste stand ging naar DigiTool van het Mater Salvatoris in Kapellen. De prijs voor beste verkooptechnieken was voor de leerlingen van Combine van het Koninklijk Atheneum Hoboken. Minionderneming Be Cabled van het VTI in Zandhoven ging naar huis met de studentenprijs.

Erik Vandewalle