In de pers

24 February 2016

Gazet van Antwerpen: Zucht

Een werkgroep gaat het oplossen. Zucht. Gelooft u dat nog als u het hoort? Gisteren zag weer een nieuwe werkgroep het levenslicht: een delegatie van ‘planners’, ambtenaren van ruimtelijke ordening, van acht gemeenten tussen Antwerpen en Gent langs de N70, gaan in de komende twee jaar proberen tot een gezamenlijke aanpak te komen van het fenomeen baanwinkels. U weet wel, de E5’s en JBC’s en supermarkten en Decathlons langs onze steenwegen, die klanten wegzuigen uit de centra en voor stroppend verkeer zorgen.

Het was anders wel mooi om te zien. Vlak voor de persconferentie met de gedeputeerden Ludwig Caluwé (Antwerpen) en Geert Versnick (Oost-Vlaanderen) in een cultureel centrum in Beveren gisterenmiddag vond daar al de eerste bijeenkomst van de gloednieuwe werkgroep plaats. Je kon ze bezig zien achter een glazen wand: een stuk of twintig ruimtelijke experts, driftig discussiërend en wijzend naar plekken op grote kaarten. Geplande tijd voor het hele project: twee jaar. Twee jaar? Is dat niet wel heel erg lang? Het gaat om baanwinkels, niet om de zevende staatshervorming. Gaan ze zich helemaal suf discussiëren misschien?

Ik klamp na de persconferentie een van de planners aan. Ze haalt haar schouders op. “Oh, maar de volgende bijeenkomst is maar over een paar maanden. Ik ben voltijds ambtenaar ruimtelijke ordening in Lochristi, dit is iets wat er nog bovenop komt, waar we af en toe wat tijd voor zullen maken.” Zucht. Of ze denkt dat er echt iets gaat veranderen? “Dat zullen we zien. Ik hoop het wel.” Zucht.

Dirk Hendrikx