In de pers

9 April 2019

Gazet van Antwerpen: “Zelf oogsten, dat is minstens een halfuur aan stiltetherapie”

De Vlaamse provincies organiseren van 4 tot en met 12 mei de Week van de Korte Keten. In Antwerpen pakken hoeve- en streekproducenten en organisaties uit met meer dan tachtig activiteiten. Vijf ondernemers dingen mee naar de titel van Antwerpse Korte Keten Kop. Onder hen CSA Kraakvers.bio uit Koningshooikt (Lier).

Wie kiest voor de korte keten, kiest voor voedsel dat letterlijk de kortste weg aflegt van de producent naar het bord. “De klant is zeker van lekkere, verse producten en weet ook waar ze vandaan komen. De lokale producent is zeker van de prijs en krijgt de kans om zelf te vertellen waar zijn product voor staat”, zegt gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé (CD&V).

Om de korte keten in de kijker te zetten, nodigde de provincie Antwerpen lokale producenten uit om zich kandidaat te stellen voor de wedstrijd Korte Keten Kop. Uit dat rijke aanbod selecteerde een jury vijf laureaten: Het Boerenijsje uit Wuustwezel, de Saffraanboerderij uit Herentals, Trezemieke uit Retie, Woeste Goesting uit Oud-Turnhout en CSA Kraakvers.bio uit Koningshooikt. De stemming voor de Korte Keten Kop is een opwarmer voor de Week van de Korte Keten, die plaatsvindt van 4 mei tot en met 12 mei. Niet alleen de vijf laureaten, maar ook andere lokale producenten, gemeenten en verenigingen organiseren dan meer dan tachtig activiteiten.

Fauna-akker

CSA Kraakvers.bio in Koningshooikt wordt gerund door Ioana Simionescu, die tot vijf jaar geleden nog in Parijs woonde. “In 2014 kochten we een hoeve uit 1850 op het einde van de Miststraat”, vertelt Ioana. “Vrijwel onmiddellijk begon ik met het ­telen van groenten, terwijl ik een op praktijk gerichte, biologische landbouwopleiding volgde. Stap na stap ben ik dan ook met fruit en bloemen én kippen gestart. Akkervogels vinden hier sindsdien voedsel en een schuilplaats op een beschermde fauna-akker. De honingbijen en de vlinders genieten van het geheel, dat ruim vijf voetbalvelden groot is.”

Sinds begin 2015 biedt CSA Kraakvers.bio groente- en fruitpakketten aan in de regio Lier. “En vanaf dit jaar trekken we volop de kaart van CSA, of Community Supported Agriculture. Gemeenschapslandbouw dus. Klanten kunnen in het begin van het seizoen een oogstaandeel kopen. De eerste aandelen verkopen we tijdens de Week van de Korte Keten. Zo'n aandeel kost 1 euro per dag, waarbij ik garandeer dat je ook groenten in de wintermaanden hebt.” Er is genoeg oogst voor zo'n honderd families. “Wie wil, mag ook zelf komen oogsten, wat toch voor een extra beleving zorgt en borg staat voor een halfuur of een uur stiltetherapie.” (cvr)

Stemmen kan tot 24 april op www.weekvandekorteketen.be. CSA Kraakvers.bio, Misstraat 199a in Koningshooikt, www.kraakvers.bio.