In de pers

Vragen voor Minister van Telecommunicatie en Economie, Elio Di Rupo

9 October 2014

Gazet van Antwerpen: Van kerk naar buurthuis

In 1925 bouwden de paters dominicanen een kerk en klooster in de Provinciestraat.
Kerk en klooster verloren hun godsdienstige functie in 1999. Toen een projectontwikkelaar er kantoorgebouwen wilde neerzetten, redden de buurtcomités en krakers kerk en klooster van de sloop. Zij wilden er een ontmoetingsruimte van maken voor alle bewoners in en rond de Provinciestraat. Dat is gelukt.

Wie wil, kan er zelf een activiteit organiseren, en wekelijks is er een buurtcafé met optredens.
In 2007 kocht de provincie Antwerpen de gebouwen om in de toekomst een onderdak te bieden aan de buurtwerking en sociale organisaties.
"We willen dit jaar nog verkopen", zegt Lotte Caers, woordvoerster van gedeputeerde voor Infrastructuur en Vastgoed Ludwig Caluwé (CD&V). "Op dit moment zijn er verschillende contacten met potentiële kopers. Er is nog geen procedure opgestart."

De kerkgebouwen staan te koop voor 3,6 miljoen euro. "We streven ernaar dat bedrag te halen en zo is het ook ingeschreven in de begroting. We zouden graag hebben dat het nieuwe project een sociale invulling krijgt, zo is het ook oorspronkelijk bedoeld. Kandidaatkopers die zulke plannen hebben, hebben dan ook een streepje voor."