In de pers

2 May 2018

Gazet van Antwerpen: Robot bestrijdt met UV-licht witziekte bij aardbeien

Bij het Proefcentrum Hoogstraten in Meerle rijdt een toestel met UV-lampen door de rijen aardbeien. Het gaat om een prototype van een nieuw systeem om een veelvoorkomende ziekte bij de planten te bestrijden.

De robot is gemaakt door Octinion, dat eerder al een plukrobot voor de aardbeienteelt ontwikkelde. Onderzoekster en projectleider Marieke Vervoort van het Proefcentrum Hoogstraten werkt mee aan de nadere uitwerking ervan. “De UV-lampen hebben een totaal vermogen van 1.200 watt. Door de robot op een hogere of lagere snelheid door de serre te laten rijden, kan de dosis aangepast worden. 's Nachts werkt het systeem efficiënter dan bij daglicht. Het prototype besturen we vanop afstand, maar het is de bedoeling om een volledig zelfrijdende robot te ontwikkelen. De eerste proeven zijn gestart en het duurt nog enkele jaren voor alle onderzoeken zijn afgerond. We moeten nog nagaan of het UV-licht geen negatief effect heeft op plagen, zoals bladluis of andere ziekten. De bladeren van de testplanten zijn aangetast door de witziekte om de beste onderzoeksresultaten te krijgen”, legt Marieke Vervoort uit.

Arbeidsintensief

Proefcentrum Hoogstraten doet onderzoek naar verbetering van teeltsystemen voor aardbeien, tomaten en paprika. De robot met UV-licht zou over enkele jaren voor een revolutie kunnen zorgen. “Witziekte is de meest voorkomende bladziekte bij aardbeien”, zegt directeur Tom Van Delm van Proefcentrum Hoogstraten. “Momenteel kunnen we die enkel bestrijden met chemische en biologische middelen. Maar die zijn zeer arbeidsintensief en laten sporen achter op de aardbeien. Uit testresultaten blijkt dat UV-licht een goed en duurzamer alternatief is. Energiezuinige en klimaatneutrale technieken zijn belangrijk voor de tuinbouw. Met dit project onderzoeken we of het UV-licht ook werkt in de praktijk. Wij volgen de groei op de voet op om zo binnenkort een goed advies te kunnen geven aan onze tuinbouwers. Er komen ook meerdere demonstraties van de robot.”

Europese subsidies

De provincie Antwerpen heeft vier praktijkbedrijven voor land- en tuinbouw. Naast het Proefcentrum Hoogstraten zijn dat Hooibeekhoeve en Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel en Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver. “Om maximaal gebruik te maken van Europese subsidies is voor deze praktijkbedrijven het samenwerkingsverband Aghrant opgericht”, vertelt gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé. “Door 700.000 euro provinciale cofinanciering ter beschikking te stellen, hebben we een investering van 4,83 miljoen binnengehaald voor de land- en tuinbouwsector in de provincie.”

Ronny van den Ackerveken