In de pers

31 December 2015

Gazet van Antwerpen: PVI: Bod op provinciaal pand in Jezusstraat

Familiebedrijf Sunny Europe heeft een bod uitgebracht op het pand van de provincie in de Jezusstraat aan de Meir dat te koop stond vanwege de verhuis van het Provinciaal Veiligheidsinstituut naar de Berchemse Boomgaardstraat. De provincieraad moet in januari nog groen licht geven.

De provincie zette het pand in de Jezusstraat in januari van dit jaar te koop voor een bedrag van 5,25 miljoen euro. Tot voor kort was het Provinciaal Veiligheidsinstituut (PVI) er gevestigd, maar dat opent op 4 januari de deuren in de Boomgaardstraat.

De verkoop verliep via de gespecialiseerde website fed-net.be. Tijdens de procedure met biedingen onder gesloten omslag deed Sunny Europe eerst een bod van 3,75 miljoen euro dat door de deputatie te laag bevonden werd. Daarop volgde tussen 9 en 21 december een tweede procedure waar iedereen aan kon deelnemen. Sunny Europe deed als enige een bod onder gesloten omslag en verhoogde dat tot 4,2 miljoen euro. “De deputatie heeft dat bod op 22 december besproken en ging ermee akkoord”, zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V), die bevoegd is voor provinciaal patrimonium.

Het bod ligt weliswaar onder de vraagprijs, maar Sunny Europe haalde volgens Caluwé terecht enkele argumenten aan die een lagere prijs verantwoorden. Hij vermeldt het asbest in de kelder dat moet verwijderd worden, de hagelschade aan de koepel en de gewijzigde brandweervoorschriften sinds de start van de verkoop. Ook voerde Sunny Europe aan dat het pand al een jaar te koop stond. “Bij verkoop heeft het pand een bestemming en vermijden we leegstand en verloedering”, zegt Caluwé.

De deputatie zal het bod voorleggen tijdens de provincieraad van 28 januari. Als de raad ermee instemt, zal het gebouw verkocht worden.

Maritieme vrijetijdsspullen

Bij Sunny Europe kan men nog niet zeggen wat de plannen met het gebouw zijn. “We hebben een tekort aan kantoren, maar wat we met het pand gaan doen, is nog niet beslist”, zegt projectverantwoordelijke Stefan Venqueleir.

Sunny Europe is een familiebedrijf dat in de Scheurweg een showroom heeft waar producten worden verkocht aan mensen die in de maritieme sector werken. “Het gaat bijvoorbeeld om vrijetijdsspullen”, zegt Venqueleir. Daarnaast verkoopt Sunny Europe taksvrije producten aan diplomatiek personeel en zeelieden die niet in Europa wonen.