In de pers

4 December 2015

Gazet van Antwerpen: "Modejaar in 2020 en groter museum"

Hoe ziet de modesector van de toekomst eruit? Fashion Talks bracht gisteren zo'n 750 modeliefhebbers bijeen die zich mochten buigen over die hamvraag. Ook de resultaten van de impactstudie over mode in Antwerpen werden bekendgemaakt.

"Een modeweek heeft Antwerpen niet nodig, wel een modeconferentie waar we kunnen netwerken en kennis delen", zo luidde de ambitie van het Flanders Fashion Institute bij de opzet van de tweejaarlijkse conferentie Fashion Talks.

Antwerps schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V) gaf het startschot en wist ons mee te delen dat er waarschijnlijk in 2020 een Antwerps modejaar komt. "Want we moeten nog meer inzetten op de zichtbaarheid van mode in onze creatieve stad", zei hij. Op het programma stonden ook enkele niet-vanzelfsprekende gastsprekers, zoals muzikant Tom Barman.

Impact op economie

Fashion Talks was vooral internationaal getint, maar bracht tevens enkele Antwerpse cijfers aan het licht. Zo werden de resultaten voorgesteld van een impactstudie over de modesector in Antwerpen. "In het verleden werden er al studies gedaan over mode in Vlaanderen. Nu hebben we ons voor het eerst toegespitst op Antwerpen", vertelt Kaat Debo, directrice van het ModeMuseum dat opdracht gaf om de studie uit te voeren. "De cijfers zijn een eerste momentopname", pikt Annick Schramme van Universiteit Antwerpen en Antwerp Management School in. Zij voerde een deel van het onderzoek uit. "Pas wanneer we dezelfde studie herhalen kunnen we trends gaan ontdekken."

Al werden er ook nu al interessante conclusies getrokken. "Antwerpse modebedrijven en ontwerpers zorgen voor een aanzienlijke economische impact. Antwerpen telt 1047 modebedrijven, die instaan voor 4808 voltijdse arbeidsplaatsen, een omzet van 1,3 miljard euro en 300 miljoen euro toegevoegde waarde", gaf de provinciaal gedeputeerde voor Economie, Ludwig Caluwé, mee. "De creatieve industrie is een belangrijke groeifactor voor deze stad."

Uitbreiding museum

Provinciaal gedeputeerde voor Cultuur, Luk Lemmens, lauwerde vooral de inspanningen van het Antwerpse modemuseum dat dit jaar een recordaantal bezoekers lokte. "Daarom gaan we verder op dat elan en zullen we het museum uitbreiden met een vaste stek voor de permanente collectie."

Ook het imago van de Antwerpse mode, het effect van mode op toerisme en de verhouding ten opzichte van andere steden maakten deel uit van de studie. Zo blijkt dat Antwerpen niet moet onderdoen voor internationale metropolen zoals Londen, Milaan, New York en Parijs. Al waarschuwen de onderzoekers wel voor een vlucht van de creativiteit. "Ontwerpers en startende ondernemers lijken beter omkaderd in de andere steden. Zo zien we in het buitenland meer subsidies, beurzen en financiële ondersteuning", klonk het.
Een van de aanbevelingen betrof dan ook een betere ondersteuning van onafhankelijke ontwerpers. "Daarnaast is het belangrijk om de bestaande initiatieven en expertise verder te versterken."

ELLEN BOGAERT