In de pers

18 May 2019

Gazet van Antwerpen: “Iedereen vanaf oktober welkom om te picknicken”

Vanaf eind oktober is er weer een plekje groen ter ontspanning bij in Antwerpen. De tuin van 22.000 vierkante meter rond het nieuwe provinciehuis wordt dan toegankelijk voor het publiek. “Om te picknicken of in het gras te spelen.”

De werknemers van de provincie hebben hun intrek in het nieuwe gebouw al genomen. Dat is trouwens bijna helemaal afgewerkt, de laatste stellingen worden binnenkort weggenomen. Onder die toren wordt een groengebied aangelegd. Het is geen echt park onder beheer van de stad, maar een stuk groen dat de provincie openstelt. Uit het antwoord op een schriftelijke vraag van provincieraadslid Jan Claessen van Vlaams Belang blijkt dat het nieuwe park drie bezienswaardigheden te bieden heeft.

In de zuidwestelijke kant van de tuin komt binnenkort de fontein van beeldhouwer Pol Bury te staan. De bewegende hydraulische sculptuur, die al aan het provinciehuis stond, krijgt een nieuw bassin. In het zuidoostelijke deel zal een werk van Bert De Leeuw staan. Ten derde is er de buste van de Indische vredesactivist Mahatma Gandhi, die al op de nieuwe plaats in het noorden van het domein staat. Bij die buste houdt de Indiase gemeenschap in Antwerpen herdenkingen rond de man.

Het nieuwe provinciehuis heeft een compacte grondoppervlakte en de vroegere bovengrondse parking verhuist onder de grond, dus is bijna al het terrein voor groen voorzien. Dat resulteert in een stuk groen met een oppervlakte van 22.000 vierkante meter. Daarin komen een groot grasveld, 160 nieuwe hoogstambomen en 4.800 struiken. Er is gekozen voor inheemse planten zoals de bittere wilg en de spierstruik.

Momenteel wordt nog volop groen aangeplant, dat nog een tijd moet groeien. Daarom zult u deze zomer nog niet kunnen genieten van de tuin. Vanaf oktober wordt het geheel wel toegankelijk en is iedereen welkom om van de tuin te genieten. “Het is een gebruikstuin”, zegt verantwoordelijke gedeputeerde voor patrimonium Ludwig Caluwé (CD&V). “Mensen mogen er dus picknicken of in het gras te spelen.” Er zullen ook zitbanken geïnstalleerd worden.

De tuin wordt omringd door paden langs de rand. Die zullen trouwens een doorsteek vormen van het Koning Albertpark en de Koningin Elisabethlei naar de Harmoniestraat en de Lange Lozanastraat. Voetgangers en fietsers kunnen zo een stuk afsnijden. Het blijft een buurttuin, het is niet de bedoeling om erdoor te razen met speedpedelecs. (anro)