In de pers

12 April 2019

Gazet van Antwerpen: Het Boerenijsje maakt kans op Antwerpse Korte Keten Kop

Het Boerenijsje uit Loenhout is een van de vijf genomineerden om in aanmerking te komen voor de titel van Antwerpse Korte Keten Kop. De deelnemers zijn landbouwproducenten die ervoor kiezen om hun producten rechtstreeks aan de verbruiker te presenteren.

Van 4 tot en met 12 mei organiseren de Vlaamse provincies de Week van de Korte Keten. In de provincie Antwerpen pakken verschillende hoeve- en streekproducenten, lokale besturen en verenigingen dan samen uit met meer dan 80 activiteiten. Wie kiest voor korte keten, kiest voor voedsel dat de kortste weg aflegt van de producent naar het bord. Dit is een mooie aanvulling op de klassieke kleinhandel.

“Uniek aan korte ketenverkoop is het rechtstreekse contact tussen de klant en de lokale producent”, zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé. “De klant is zeker van lekkere, verse producten en weet ook waar ze vandaan komen. De lokale producent krijgt de kans om te vertellen waar zijn product voor staat. Interessant is het aantal voedselkilometers dat met zo'n korte keten heel wat kleiner uitvalt, dus goed voor het klimaat.”

Het Boerenijsje wordt gerund door papa Jan Aertsen en zijn dochter Mieke. Vorig jaar kwam dochter Sofie het bedrijf administratief ondersteunen. En ook dochter Evelien kreeg de horecakriebels en zorgt nu voor ijstaarten en desserts. “Ons melkijs is dagvers en wordt bereid met natuurlijke grondstoffen”, vertelt Sofie. “De koemelk van onze boerderij is uiteraard het belangrijkste ingrediënt. Onze melk bevat genoeg vet, daardoor hoeven we geen room toe te voegen. Het ijs van Het Boerenijsje is dan ook melkijs en geen roomijs.”

De aanpalende boerderij blijft een grote troef voor Het Boerenijsje. “We zorgen voor een leuke combinatie. Zo zijn er de rondleidingen op aanvraag en na reservatie voor groepen en scholen. Voor de scholen is er een rondleiding van één uur. Sinds vorig jaar wordt ook een ontbijt in de koeienstal georganiseerd. Dat gebeurt in onze stal tussen de koeien, waar de deelnemers plaatsnemen op balen hooi aan een mooi gedekte tafel. IJssalon en boerderij willen wij als één geheel naar de mensen brengen.”

Tot 24 april kan iedereen stemmen op zijn favoriete Korte Keten Kop.

Neel Vermeiren