In de pers

3 December 2019

Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad: “Zonder landbouw zou er geen eten op ons bord komen”

De provincie Antwerpen, de streekvereniging Zuidrand en het project Burgers en Boeren willen de landbouw dichter bij de mensen brengen. Scholen en verenigingen kunnen voortaan via de website www.bezoekdeboerderij.be een rondleiding boeken bij 45 boerderijen in de provincie. Wij gingen mee op ontdekking, samen met de leerlingen van Mater Christi, een lagere school uit Lint.

Herman Moons en Kathleen Janssen runnen samen melkveebedrijf Gasthuishoeve in Lint. “We hebben al ervaring met kinderfeestjes op de boerderij”, vertelt Kathleen. “Kinderen tussen 4 en 12 jaar kunnen zo op een leuke manier kennismaken met een melkveebedrijf en zelf ook de handen uit de mouwen steken. We hebben even getwijfeld om mee in dit project te stappen, maar de reacties van de kinderen leren me nu al dat die twijfel ongegrond was.”

Kathleen leidt de leerlingen met veel enthousiasme rond, het lijkt wel of ze al heel haar leven aan de slag is als professionele gids. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Al snel komen de eerste vragen van de kinderen. Na een ontdekkingstocht van een uurtje door de stallen heeft het leven op de boerderij voor de kinderen amper nog geheimen.

Onder de leerlingen van het eerste studiejaar zijn er die al ernstig overwegen om later landbouwer te worden. Daan (6) vond de rondleiding best leuk, maar ziet zijn toekomst toch enigszins anders. “Ik wil voetballer worden en als dat toch niet zou lukken, kan ik nog altijd op een boerderij gaan werken”, zegt hij kordaat.

Ondanks zijn passie voor voetbal heeft Daan toch goed opgelet en komt er, met enige assistentie van zijn medeleerlingen, een antwoord op al onze vragen. “Een jonge koe noemen we een kalfje, als het mannetjes zijn heet dat een stierkalf. Die geven geen melk en daarom worden die verkocht. Na een halfjaar worden die dan geslacht en verkocht als kalfsvlees.”

Ook dat een koe ongeveer 30 liter melk per dag geeft en toch “best veel mest maakt”, is sommige leerlingen niet ontgaan.

Gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé mocht als eerste een bezoek boeken via de website, waarop Kathleen Janssen de boeking meteen goedkeurde. “We zijn hier bezig een mooi verhaal te schrijven”, zegt Caluwé. "De 45 bedrijven (zowel melkvee- als tuinbouwbedrijven) liggen mooi verspreid over de provincie. Het streefdoel is om een boerderijbezoek op maat van het bedrijf én van de bezoekers aan te bieden. Ongetwijfeld zal het aanbod in de toekomst nog uitgebreid worden.”

Het laatste woord is voor Kathleen Janssen: “De laatste tijd is er nogal wat te doen rond de landbouw. Door de mensen naar hier te halen, kunnen ze zelf zien hoe het eraan toegaat en wordt ons imago misschien wat opgepoetst. Mensen moeten beseffen dat er zonder landbouw niet veel eten op hun bord zou komen.”

www.bezoekdeboerderij.be

Marc De Swert ■