In de pers

18 August 2018

Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad: Antwerpse haven wordt nagebouwd met geavanceerde Lego

Met Lego spelen en tegelijk bijleren over programmeren, elektronica en de Antwerpse haven? ­Vanaf volgend jaar zal het kunnen in het provinciale Havencentrum. Er wordt volop gewerkt aan een Antwerpse haven nagebouwd in Lego­blokjes.

Terwijl op het Eilandje volop wordt gewerkt om er in 2022 het nagelnieuwe Havencentrum te ontvangen, wordt in de tussentijd ook nog volop geïnvesteerd in het huidige gebouw vlak bij Lillo, in het noorden van de Antwerpse haven op de rechteroever.

Containers, schepen en kranen

Momenteel wordt er aan een lokaal gewerkt waar een zogeheten 'Lego Haven Studio' komt. Opvallend is dat er allerlei onderdelen van de haven nagebouwd zullen worden met de laatste versie van het elektronicasysteem Lego Mindstorms EV3.

Daarmee kunnen allerlei bewegende motoren en robots met sensoren worden uitgerust en worden geprogrammeerd.

Toegepast op de haven betekent het dat op kleine schaal een minihaven wordt gebouwd, compleet met kade, schepen, de grote containerkranen op de wal, alsook straddle carriers - de gele rijdende containerliften. Daarmee kan heel praktisch worden getoond hoe containers geladen en gelost worden, van vertrek tot eindbestemming.

“Het idee is dat de leerlingen de haven op een andere manier ontdekken. Nu gaan ze er zelf nog door met een gids.”

Zelf aan de slag

“Dat zal blijven, maar tegelijk kunnen ze er ook zelf mee aan de slag”, zegt communicatieverantwoordelijke Petra Praet. “Dit door te programmeren en er zelf mee aan de slag te gaan. Ze nemen zo een stukje uit de logistieke flow van een container voor hun rekening.”

Schooluitstappen

Concreet zullen leerlingen van 13 tot 18 jaar - met programma's aangepast aan de leeftijd - via een schooluitstap een bezoek van een halve dag kunnen brengen aan het centrum. Veel meer wil het Havencentrum nog niet kwijt. In november moet de opstelling klaarstaan. Een aantal testklassen zal er dan mee aan de slag gaan.

Vanaf januari zullen scholen een bezoek op het programma kunnen zetten.

Provinciaal gedeputeerde voor de Haven en voorzitter van het Havencentrum Ludwig Caluwé (CD&V) wijst op de noodzaak van technisch en technologisch geschoold personeel in de haven.

Talloze vacatures

“Gezien de talloze vacatures die we nu al en ook in de toekomst zullen hebben in de haven en de daaraan gerelateerde bedrijven, willen we nu al jongeren aanzetten om te kiezen voor de zogeheten STEM-richtingen en hen warm maken voor wetenschap en techniek. Als we onvoldoende mensen ter beschikking hebben, is dat een probleem voor de hele regio, omdat jobs in de haven een versterkend effect hebben voor de welvaart in de regio.”

Freelancecoaches gezocht

Het Havencentrum is nu op zoek naar zelfstandige 'Legocoaches', die enkele dagen per week sessies van zo'n drie uur met leerlingen willen begeleiden. Bij voorkeur technische of pedagogische profielen die een basiskennis van Lego Mindstorms hebben, kunnen zich tot 31 augustus kandidaat stellen.

Meer informatie op www.havencentrum.be.

Christoph Meeussen ■