In de pers

29 August 2017

Gazet van Antwerpen en De Standaard: Provinciehuis bereikt na 3 jaar bouwen hoogste punt

Bijna zestig meter hoog is het nieuwe provinciehuis in de Koningin Elisabethlei nu. Daarmee is het hoogte punt van de nieuwbouw bereikt. Dat werd gisteren symbolisch gevierd met het plaatsen van een meiboom op het dak van de bouwwerf: een traditie.

De bouw van het nieuwe provinciehuis schiet goed op. Gisteren werd op 57,70 meter het hoogste punt bereikt. “Dat is een mijlpaal die we niet zomaar kunnen laten passeren. Daarom wordt vandaag een meiboom op het dak gezet”, klinkt het bij gedeputeerde van Infrastructuur ­Ludwig Caluwé (CD&V).

“In veel Europese landen, en ook in het oosten van ons land, is het zetten van een meiboom bij het bereiken van het hoogste punt op een nieuwbouw een traditie. De symboliek erachter is dat we hopen dat het provinciehuis net zo stabiel, groot en duurzaam mag worden als de boom. Het is ook het uitgelezen moment om nu al alle arbeiders te bedanken voor hun harde, veilige en nette manier van werken. Na bijna drie jaar bouwen, gebeurde er op de werf nog geen enkel ongeval met werkverlet tot gevolg.”

De boom werd gisteren met een kraan veertien verdiepingen hoog gehesen en blijft een dag staan. Daarna wordt hij opnieuw naar beneden gehaald. “Op termijn moet de meiboom een plaats krijgen in het park dat rond het provinciehuis wordt aangelegd. Dat wordt 22.000 vierkante meter groot.”

In het nieuwe provinciehuis zullen uiteindelijk achthonderd medewerkers voor de provincie Antwerpen werken. In het najaar van 2018 zou het gebouw klaar zijn voor ingebruikname.
“Nu we het hoogste punt bereikt hebben, kunnen we er niet langer omheen dat
de skyline van Antwerpen er voortaan anders zal uitzien. Het plaatsen van isolatiemateriaal en muurankers is de volgende stap. Het dak, waar de boom werd gezet, wordt geen publieke ruimte. Daarop komen zonnepanelen te liggen.”

Het gebouw staat op twee voetstukken. In de voorste voet komen het onthaal en de ontvangstruimtes, de achterliggende voet is voor technische lokalen en een cafetaria voor het personeel. De eerste vier verdiepingen zijn publiek domein met onder meer een congrescentrum en vergaderzalen.

Van verdieping vier tot en met tien zijn er kantoorruimtes voor provinciemedewerkers, die nu nog verspreid over verschillende gebouwen werken. Verdieping elf en twaalf zijn vergader- en ­leslokalen en een archief. De gedeputeerden, de gouverneur en de medewerkers krijgen een plaats op de dertiende en de veertiende verdieping.

Rebecca van Remoortere