In de pers

26 September 2016

De Standaard: Philip Heylen doet carrousel draaien

Vlaams parlementslid Caroline Bastiaens (CD&V) volgt zo goed als zeker Philip Heylen op als schepen van Cultuur in Antwerpen. Heylen zelf stapt over naar de privésector.

Voor de promotie van Bastiaens in het Antwerpse schepencollege lag al langer een scenario klaar. De bedoeling was aanvankelijk dat ze in de loop van de regeertermijn de taak van Marc Van Peel als havenschepen zou overnemen. Maar die bleef aan, zodat ook Bastiaens gewoon Vlaams Parlementslid bleef.

Nu Philip Heylen ontslag neemt om business development manager te worden bij de holding Ackermans & van Haaren, kan het scenario toch realiteit worden. Officieel is het nog niet, maar het staat nu al zo goed als vast dat Bastiaens naar het Antwerpse schepencollege verhuist. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft dat ook al min of meer bevestigd.

Daarmee kan ook het andere luik van de afspraak met ­Bastiaens in werking treden. Volgens de CD&V-regels mag een schepen in een gemeente met meer dan 30.000 inwoners, niet cumuleren. Bastiaens moet dus vertrekken uit het Vlaams Parlement.
Dat komt goed uit, want Kristof Waterschoot, de echtgenoot van Bastiaens en voormalig kamerlid, is haar opvolger. Waterschoot was sinds de verkiezingen van 2014 alleen nog districtsschepen in Hoboken. Nu, meer dan twee jaar na de Vlaamse verkiezingen, krijgt hij een nieuwe kans.

Zoeken naar boegbeeld

Caroline Bastiaens maakte de voorbije jaren naam als kabinetschef van havenschepen Marc Van Peel en als fractieleidster in de Antwerpse gemeenteraad. Ze kwam eind 2012 in het Vlaams Parlement als opvolgster van Ludwig Caluwé. Ze moet het verlies van de bevlogen Philip Heylen helpen opvangen - tot nu een van de Antwerpse boegbeelden van CD&V. Heylen volgde in 2004 wijlen Eric Antonis op als schepen van Cultuur. In die hoedanigheid mocht hij het Museum aan de Stroom (MAS) openen en zette hij het museum van de Red Star Line in de steigers. Ackermans & van Haaren wil hem nu in zijn nieuwe functie inzetten in dossiers rond milieu, energie, stadsontwikkeling en innovatie.

Als schepen komt Bastiaens zelfs in beeld als mogelijke lijsttrekster bij de lokale verkiezingen in 2018. Alleen scoort ze bij verkiezingen behoorlijk belabberd. Op de Antwerpse stadslijst raakte ze in 2012 maar als dertiende verkozen, met 2.095 voorkeurstemmen.
De zoektocht van de partij naar een nieuw Antwerps boegbeeld is er dus alleen maar complexer op geworden. Bovendien verliest CD&V door het vertrek van Heylen ook nog een zitje in de gemeenteraad. Als Bastiaens doorschuift, is haar opvolgster de SP.A'ster Vera Drozdik.

Wim Winckelmans ■