In de pers

28 November 2017

De Standaard, Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad: Havencentrum komt dichter bij Antwerpen

Tegen Pasen 2022 moet op het Antwerpse Droogdokkeneiland, tussen de Royerssluis en de Kattendijksluis, een nieuw Havencentrum verrijzen. De provincie en het Havenbedrijf willen dit belevingscentrum op die manier dichter bij de bevolking brengen.

De provincie en het Havenbedrijf willen tegen Pasen 2022 een nieuw Havencentrum op het Antwerpse Droogdokkeneiland.
Een kleine 25 kilometer ten noorden van de stad ligt sinds de jaren tachtig het 'Havencentrum Lillo', het educatieve bezoekers- en informatiecentrum over de haven. Het is eigendom van de provincie Antwerpen.

Het centrum werd permanent gemoderniseerd en interactief uitgewerkt, maar ligt te ver van de stad. Het gebouw ligt ook te ver van de Droogdokkensite die Antwerpen gaat uitbouwen.
Het provinciebestuur heeft daarom beslist om het Havencentrum weg te halen. Voor de tweede keer in twee weken een klap voor de leefgemeenschap van Lillo (Fort). Midden november werd de Sint-Benedictuskerk al gesloten.

De komende jaren wordt een nieuw Havencentrum gebouwd op de open ruimte van zowat 3.125 m² tussen de stadsdroogdokken zes en zeven.
Volgens gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V), voorzitter van het Havencentrum, heeft de provincie een half miljoen euro gebudgetteerd voor de voorbereidende studies, en acht miljoen euro voor de bouw. In januari zou de ontwerpwedstrijd worden uitgeschreven. De provincie wil het nieuwe centrum openen tegen Pasen 2022.

Hypermodern park

'Dat nieuwe centrum moet een hypermodern doe- en belevingspark worden, met onder meer 3D-brillen. Zeker geen tentoonstelling', zegt Caluwé. De ligging bij het openbaar vervoer en het water moet helpen om het bezoekerscijfer van zowat 40.000 op te krikken naar 100.000. Vandaag bezoeken vooral scholen het centrum in Lillo. De provincie en de haven hopen die interesse bij de scholen nog aan te wakkeren, maar mikken ook op families en senioren.
Volgens de Antwerpse schepen Marc Van Peel (CD&V) zal het nieuwe Havencentrum een schakel worden in de keten van maritieme attracties. 'Dit wordt een prachtige wandelroute: van het MAS, langs het Red Star Museum, het toekomstige scheepvaartmuseum met de Doelse Kogge, dit nieuwe Havencentrum en natuurlijk het iconische nieuwe Havenhuis. Van meetaf wilden we het Havenhuis zo breed mogelijk openstellen voor het publiek, want ik ben er altijd over verwonderd hoe beperkt de kennis over de haven is, toch het grootste economisch complex in ons land. Het Havenhuis is nu zelfs een beetje slachtoffer van zijn succes.'

'Elke scholier zou in het Havencentrum moeten passeren. We willen niet alleen het belang van de haven aantonen, maar jongeren ook laten zien hoeveel werkgelegenheid er in de haven is voor hoog- en laaggeschoolden', zegt Van Peel.

Paul Verbraeken